19 aprilie 2024
Târgovişte: 16 – 21 iunie, Festivalul Babel 2014!

Târgovişte: 16 – 21 iunie, Festivalul Babel 2014!

babel-targoviste-2014Festivalul BABEL a reușit în doar trei ani de existență (între 2007 și 2009) să devină unul din cele mai puternice festivaluri de arte performative din Estul Europei. Am avut ca invitați unele din cele mai importante grupuri teatrale Europa, inclusiv Compania Volksbühne din Berlin, Teatrul Changpa din Coreea de Sud, Teatrul KAZE din Tokyo, Teatrul Național din Erevan, Teatrul Oskaras Korsunovas din Lituania și mulți alții. Anul acesta, reacția publicului Târgoviștean și a criticii de specialitate la anunțul relansării festivalului nostru a fost pozitivă în cel mai înalt grad, iar colectivul teatrului Tony Bulandra a observat cu mirare că fundațiile stabilite de prima încarnare a festivalului BABEL au rămas neatinse și inatacabile – rețeaua noastră de relații internaționale nu doar s-a păstrat, dar a crescut substanțial în această perioadă, iar numărul de artiști internațional de mare prestigiu interesați în participarea la festivalul nostru s-a dovedit atât de mare încât am început deja organizarea ediției din 2015. BABEL a fost conceput de la bun început ca un festial de talie Europeană, iar autoritățile în domeniu cultural din Europa și din lume au recunoscut acest fapt imediat și continuă să reacționeze în consecință.

 

Tema și condițiile festivalului BABEL în 2014

 

Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL este la a patra ediție, reluându-și activitatea după un hiatus de cinci ani. Festivalul se va desfășura între 16 și 21 Iunie, în următoarele locații: sălile teatrului Tony Bulandra, sala teatrului de păpuși ”Mihai Popescu”, sala „Matei Voievod”, cât și numeroase alte spații în aer liber în întreg municipiul Târgoviște. Tema de acest an a festivalului este „Vorbire” – am reunit artiști vorbitori ai unor limbi neobișnuite, fie datorită distanței geografice față de România (limba persană), fie din pricina rarității în sine (limba poporului Saami, limba Mapadungu etc.), în încercarea de a crea primul festival dedicat unor minorități lingvistice, atât ca limbaj uzual, cât și în sensul limbajului artistic.

 

În acest context, avem invitați din 20 de țări: Chile, Brazilia, Franța, Catalonia, Țara Bascilor, Spania, Suedia, Olanda, Germania, Italia, Ucraina, Ungaria, Kosovo, Bulgaria, Rusia, Israel, Turcia, Iran, India, Marea Britanie, cărora li se alătură desigur și România. Este vorba de trupe de teatru, grupuri de teatru de păpuși, dans tradițional, dans contemporan și balet, artă plastică și sculptură sonoră, muzică și chiar teatru de stradă. La toate acestea se vor adăuga și o serie de workshop-uri și discuții libere susținute de personalități ca Irina Margareta Nistor și Ioana Crăciunescu, cu aportul unora din invitații noștri de seamă.

 

Timp de cinci zile, festivalul BABEL intenționează să transforme municipiul Târgoviște în unul din cele mai cosmopolite și vibrante orașe din România.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial