Universul ne-a oferit un spectacol astronomic rar: eclipsa totală de lună. Fenomenul a durat mai bine de patru ore, iar punctul culminant, când luna a intrat în umbra Pământului şi s-a întunecat, a avut loc în jurul orei 8:00.
La noi, cei mai norocoşi au fost locuitorii din Târgovişte şi Piteşti, unde fotografii au surprins imagini extraordinare cu „Super luna sângerie″.
Luna s-a dat în spectacol în fața lumii întregi, care a admirat-o cu sufletul la gură din Argentina, până în Statele Unite, Portugalia, Belgia şi chiar România. În cele două Americi au fost surprinse cele mai bune imagini inclusiv cu momentele în care se întunecă.
Valentin Grigore, astrolog: „Depinde de vreme. Iată, cum am avut la Târgovişte norocul să avem o fereastră de cer senin între două fronturi de nori, exact poziţionat pe fazele de desfășurare a eclipsei de lună. Nu produce niciun efect asupra mediului, nici cutremure, nici sănătatea oamenilor.”
Faza cea mai frumoasă a Lunii a fost la ora 5:30, când a rămas la culoarea roşie. Două ore mai târziu, la 7:12 minute a fost punctul culminant, când luna era acoperită cu totul. Iar la ora 8:00 a apus.
Următoarea eclipsă totală va avea loc în septembrie 2025. Însă va putea fi observată doar din America de Sud, unde pleacă şi o echipă de astronomi români. Vom avea însă o eclipsă parţială de care ne vom putea bucura la miezul nopţii în dată de 16 iulie.