4 mai 2024
„Știu și aplic” – Concurs la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Targoviște

„Știu și aplic” – Concurs la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Targoviște

COMUNICAT DE PRESĂ

Colegiul Economic „Ion Ghica” din Targoviște a găzduit, sâmbătă, concursul „Știu și aplic” (etapa județeană), organizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița.

Devenită deja tradiție, la nivel național, competiția, inclusă, încă din anul 2013, de către Ministerul Educației, în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale, vizează un grup țintă extrem de important pentru toate sectoarele de activitate, tinerii liceeni, viitori angajați.

Asta în contextul în care statisticile arată că persoanele din grupa de vârstă 18 – 24 ani sunt mai predispuse accidentelor grave la locul de muncă. Fiind nou veniți în câmpul muncii și lipsiți de experiență, tinerii nu acordă importanța cuvenită riscurilor cu care se confruntă, căzându-le uneori victime.

Obiectivul principal al concursului îl reprezintă încurajarea şi atragerea elevilor din învățământul liceal și profesional în activităţi de studiere a disciplinei ”Securitate şi sănătate în muncă” și formarea unei culturi de prevenire în rândul acestora.

La nivelul județului Dâmbovița, Inspectoratul Teritorial de Muncă a încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, privind organizarea concursului, cu ajutorul cadrelor didactice, în 9 unități de învățământ liceale, la nivelul fiecăreia fiind desemnați doi profesori, care le-au predat elevilor materialele postate pe site-ul stiusiaplic.ro.

Pe lângă însușirea unor cunoștințe privind bolile profesionale și riscurile asociate diverselor activități, tinerilor li s-au prezentat și noțiuni legislative de bază legate de încheierea contractelor de muncă, ceea ce constituie un element ce poate contribui la combaterea muncii la negru, ținând cont de faptul că elevii de liceu au dreptul legal de a lucra, de la vârsta de 15 ani și tot mai mulți dintre ei accesează joburi de vacanță.

La prima etapă a concursului, faza județeană, au participat, pe 30 martie, 42 de elevi, împărțiți în 21 de echipe. Aceștia au susținut online, individual, o probă teoretică, pe teme referitoare la codul muncii și legislația SSM, corectată la Colegiul Național „Gheorghe Asachi”, cu sprijinul ITM Iași, și, pe echipe, o probă practică, corectată de inspectorii de muncă dâmbovițeni. Aceasta a constat în identificarea unor riscuri și a echipamentului de protecție aferent, pornind de la un caz concret dat.

Toți participanții au primit premii și diplome din partea sponsorilor. Ocupanții locului întâi, echipajele de la Colegiu Economic „Ion Ghica”, Liceul Tehnologic „Udrea Băleanu” din Băleni, Liceul „Voievodul Mircea” și Liceul Teoretic „Petru Cercel”, vor participa la faza națională a competiției, care se va desfășura în perioada 17-19 mai 2024, la Iași.

Lixandru Marius

Inspector Șef

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial