„Jurnal de Dâmboviţa” a fost prima publicaţie care a scris că la Chindia sunt întârzieri salariale, considerate la vremea respectivă „mizilicuri” de preşedintele de onoare Gică Popescu. Zilele au trecut, iar Crăciunul i-a prins pe jucători şi pe ceilalţi angajaţi ai clubului cu restanţe importante, adică salariul pe ultimele trei luni, calculând aici şi decembrie. Fotbaliştii Chindiei au încasat în toată această perioadă o singură primă, făcând zilnic potecă spre bancomate, pentru a constata că au cardurile tot goale. Răbdarea lor a explodat în Ajunul Crăciunului, când s-au văzut în continuare fără bani în buzunar. Dacă fotbaliştii importanţi nu stau totuşi în câteva salarii, cei tineri au resimţit din plin aceste întârzieri băneşti şi au avut un Crăciun de criză. „Ni se tot promite că vom primi salariile pe ultimele luni, dar iată că trec Sărbătorile şi noi ne uităm lung la frigider”, se plâng jucătorii Chindiei.
Sunt bani la club, dar nu pentru salarii
Situaţia a fost lămurită de acelaşi Gică Popescu, şeful Chindiei explicând pentru „Jurnal de Dâmboviţa” motivele care au provocat aceste întârzieri. „Am spus-o şi la conferinţa de presă că mai avem trei salarii de plătit şi că ne vom achita de datorii până la sfârşitul anului, urmând să le dăm băieţilor inclusiv ce trebuia să primească în ianuarie. Avem bani în cont, ne-au fost viraţi de oficialităţile locale, doar că nu îi putem folosi pentru salarii, sunt fonduri publice şi destinaţia lor este limitată. Situaţia se va rezolva în aceste zile, până la sfârşitul anului, asta pentru că unul din sponsorii noştri ne va ajuta cu o anumită sumă de bani. Cu siguranţă băieţii vor primi tot ce au de primit, nu trebuie să îşi facă griji”. Situaţia este chiar ingrată, de vreme ce în conturile clubului există bani, doar că ei sunt publici şi nu pot fi folosiţi pentru achitarea salariilor jucătorilor, care aşteaptă de mai bine de două luni ca sponsorii să îşi facă apariţia cu banii de lefuri.
Va veni un antrenor tânăr
Odată cu renunţarea lui Silviu Dumitrescu, pricinuită de problemele medicale, apar zilnic diverse variante pentru postul de antrenor, cum ar fi Bogdan Stelea, Flavius Stoican, Marius Lăcătuş, Basarab Panduru sau Ovidiu Sabău, provocând o nouă intervenţie a numărului 1 din club, fostul internaţional Gică Popescu. „Am văzut şi eu că apar prin presă tot felul de variante pentru banca tehnică a Chindiei, însă vă asigur că noul antrenor va fi unul tânăr, cu poftă de muncă şi cu dorinţă de a face performanţă”. Dacă este aşa, Stoican s-ar potrivi cel mai bine profilului, cu toate că a declarat pentru liga2.ro că doar din vară ia în calcul o posibilă ofertă venită din partea Chindiei.
„Baciul” are o listă cu 20 de jucători
Multă curiozitate există şi în dreptul transferurilor, Gică Popescu anunţând la ultima conferinţă de presă că până la sfârşitul anului vom cunoaşte numele celor care vor veni la Chindia. Cum „Baciul” a demarat negocieri cu diverse cluburi sau jucători, încep să apară şi informaţiile, Chindia insistând pentru câţiva jucători tineri, dar care prind foarte rar echipa la Steaua, precum Ionuţ Năstăsie (19 ani, mijlocaş dreapta), Lucian Filip (21 de ani, fundaş stânga) sau Valeriu Lupu (20 de ani, fundaş stânga sau dreapta). „Este adevărat că ne-am exprimat interesul pentru aceşti jucători, dar am înţeles că cei de la Steaua vor să-i păstreze în lot. Avem o listă cu 20 de fotbalişti care sunt în vizorul nostru, urmează acum să vedem şi ce vom reuşi să aducem la Târgovişte”, ne-a transmis Gică, interesat şi de jucători locali, precum Bogdan Bucurică, fotbalist dorit insistent de liderul Dinamo. „Dacă putem aduce la echipă târgovi şteni, este cu atât mai bine, iar Bucurică este un fotbalist extrem de interesant. Pentru el, dar şi pentru alţii, ne batem cu echipe din prima ligă, să vedem acum şi dacă vom reuşi să-i aducem aici”. În vizorul Chindiei mai sunt câţiva juniori de lot naţional, unii chiar foarte tineri, de la două echipe de Liga a III-a din Prahova.
Răceală între șefi?
Sursele noastre vorbesc despre o răceală între conducătorii locali ai echipei şi Gică Popescu, colaborarea dintre părţi nemaifiind chiar aşa de bună ca la început. În acest moment, chiar dacă deţine doar un sfert din acţiunile clubului, controlul lui Gică la Chindia este aproape total, numindu-şi aici apropiaţii în funcţiile de preşedinte (Mihai Neguţ), vicepreşedinte (Sorin Lungu) sau de şef la centrul de copii şi juniori (Ţîcă Zamfir), urmând să-şi aducă şi un antrenor. Nu e exclus ca pe viitor să apară aici şi alţi oameni ai „Baciului”, lucru deranjant pentru mulţi, cu toate că cei enumeraţi sunt persoane de bun simţ, alese atent. Poate că nu întâmplător la ultima conferinţă de presă a lipsit celălalt preşedinte de onoare Florin Popescu.
„Pericolul” vine însă de la cei care controlează echipa de baschet şi care văd în cea de fotbal o concurenţă imposibil de bătut, ţinând cont de interesul pe care îl manifestă sportul rege în oraş. La meciurile de fotbal vin mii de oameni, indiferent de vreme, de adversar sau de rezultate, pe când la baschet abia dacă se strâng câteva sute, mai mult de frică decât din pasiune. Oricum ar fi, Gică Popescu şi oamenii săi sunt de o cu totul altă factură decât localnicii care controlează sportul dâmboviţean. Alături de Ilie Dinu, primarul-finanţator de la Titu, sunt singurii care au o atitudine corectă şi civilizată faţă de „Jurnal de Dâmboviţa” şi care încearcă să separe politicul de sport.
Costin Mihai | costin.mihai@artpress.ro