26 aprilie 2024
Senatorul Dragoş Popescu: ”Transportul ilegal de lemn este o problemă foarte serioasă a României”

Senatorul Dragoş Popescu: ”Transportul ilegal de lemn este o problemă foarte serioasă a României”

”Cu un pas mai aproape de reducerea pragului infracțional pentru transport ilegal de lemn la 5 metri cubi și 3 metri cubi pentru cherestea!

Proiectul depus de mine și colegul Alin Prunean, proiect preluat la solicitarea societății civile, mai exact Bodnar Daniel , a primit rapoarte de admitere în unanimitate de la comisiile de specialitate ale Senatului, urmând să fie supus votului în plen. De ce este acest pas important? Pentru că modificările propuse au drept scop descurajarea furtului de lemn, o problemă foarte serioasă a României, care este perpetuată de dispozițiile legale, care nu pedepsesc suficient de dur transportul ilegal de material lemnos😐.

Astfel, când aceste modificări vor reuși să intre în vigoare, transportul de lemn fără documentele cerute de norme (adică furt, pe scurt) va deveni infracțiune pentru un volum de peste 5 mc pentru masă lemnoasă alta decât cherestea și de 3 mc pentru cherestea 👏🏻.

La momentul actual, pragul comun este de 10 mc, ceea ce permite hoților să fure în mod repetat cantități suficient de mari încât amenda pe care ar primi-o să nu reprezinte un obstacol. Dacă vor fi pasibili și de închisoare de 6 luni la un an pentru o cantitate redusă de lemn transportată fără acte, cred că profitabilitatea acestui furt va scădea suficient încât pădurile noastre să poată fi salvate.

În dorința de a pune frână patronilor a căror afacere se bazează pe transportul de lemn furat din pădurile românești, sper ca și restul colegilor mei senatori să vadă necesitatea acestui proiect și să îl voteze în plenul Senatului alături de mine!”, a precizat Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa şi reprezentant al Partidului Reper.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial