“Eliminăm “taxa pe soare”Am depus astăzi, împreună cu colegul meu Cosmin Poteraș, o propunere de modificare a Ordonanței de Urgență adoptată de Guvern la finalul lunii trecute – OUG 163/2022, privind modificarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile.
Ce presupune OUG 163/2022 și ce consider că este atât de nocivă încât am depus o propunere de modificare deja? OUG 163/2022 transpune (traduce, chiar greșit uneori) Directiva 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, Directivă care, printre altele, oferă Guvernelor posibilitatea taxării autoconsumului în anumite condiții. De la această posibilitate, Guvernul României a înțeles să taxeze prosumatorii.
Ce propune Guvernul PSD-PNL-UDMR practic este ca cetățenii, după ce investesc în sisteme de energie regenerabilă sume considerabile, fără a primi ajutoare de la stat (căci știm cum a mers programul casa verde…) să poată fi taxați, atât pe ce produc și dau în rețea, cât și pe ce consumă. O aberație de care numai această alianță toxică poate fi capabilă!
Câteva explicații despre Directivă vs. OUG:
. Directiva lasă la latitudinea autorităților introducerea taxei și nu obligă Guvernele să o facă. A fost alegerea Guvernului să aplice această taxă prin Ordonanța 163.
. Conform directivei, prosumatorii au dreptul să producă energie pentru propriul consum, să vândă surplusul, fără a face obiectul unor proceduri discriminatorii sau disproporționate și oricărei taxe sau oricărui tarif.
În OUG-ul coaliției PNL-PSD-UDMR, rezultatul este că se pot aplica taxe prosumatorilor INCLUSIV pe autoconsum (energia produsă și consumată direct în gospodărie).Conform OUG-ului, prosumatorii vor putea fi taxați de către autoritățile administrației publice centrale și Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în anumite cazuri.
Nouă ne este clar: Guvernul nu își dorește stimularea prosumatorilor. Asta e destul de clar și când te uiți la strategia energetică propusă pentru finanțare prin RepowerEU, unde din 11 obiective 10 sunt investiții în hidrocentrale pe râuri cu debite în scădere și numai unul pentru panouri fotovoltaice, adică spus pe scurt, această coaliție sprijină doar companiile unde statul este majoritar, respectiv acolo unde fac bani numai băieții deștepți.
Propunerea pe care am depus-o astăzi constă în modificarea acestui articol păgubos, după cum urmează: “Autoritățile administrației publice centrale și ANRE nu pot aplica taxe și tarife prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne și este consumată în spațiile lor.”
Sper ca semnalul de alarmă tras cu această ocazie să fie ascultat și, astfel, să susținem prosumatorii și nu să îi descurajăm”, a precizat Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa, reprezentant al Partidului Reper.