20 aprilie 2024
Senatorul Dragoş Popescu, precizări despre terasele care “fentează legea”, pe Centrul Vechi al oraşului Târgovişte

Senatorul Dragoş Popescu, precizări despre terasele care “fentează legea”, pe Centrul Vechi al oraşului Târgovişte

“De mai bine de un an de zile traversăm cu toții o perioadă extrem de complicată. Una care este încă departe de a se termina. O arată datele.

Din păcate, Municipiul Târgoviște a reintrat în așa numitul „scenariu roșu”, cazurile de Covid-19 cresc de la o zi la alta iar pandemia continuă să facă victime. Oameni dragi nouă. Membrii ai familiei. Prieteni. Cunoscuți.

Zilele trecute, mergând la pas prin Târgoviște, am observat că într-una dintre terasele închise din centru se aflau mai multe persoane care fumau (fumatul fiind permis doar în spații deschise).

Pentru a mă convinge dacă măsurile anti Covid-19 impuse de către autorități sunt respectate, am trecut prin Centrul Vechi, deoarece acolo sunt localizate mai multe restaurante și mare mi-a fost mirarea să văd că multe dintre reguli erau „fentate”.

Am ales să folosesc linia-verde de telefon pusă la dispoziția oricărui cetățean pentru a înștiința autoritățile competente. La fața locului au ajuns polițiștii care au aplicat amenzi pentru 8 operatori economici. Problema de fond nu a fost rezolvată însă, având în vedere că terasele cu tavan și cel puțin doi pereți reprezintă spații închise și, prin urmare, nu ar trebui să funcționeze și să primească în continuare clienți.

Am solicitat DSP-ului un punct de vedere cu privire la acest aspect și pentru a afla dacă sunt efectuate controale, dacă au fost dispuse măsuri și dacă operatorii economici sunt informați cu privire la restricțiile care trebuie respectate.

Am constatat că instituțiile își declină competența sau invocă caracterul interpretabil al legii. Tocmai de aceea, am decis împreună cu doamna subprefect Marinela Manea, că ar fi oportună o întâlnire, la sediul Prefecturii Dâmbovița, cu reprezentanții IPJ Dâmbovița, DSP Dâmbovița, ITM Dâmbovița, Poliția Locală Târgoviște, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița, pentru a discuta despre modurile în care ne putem asigura cu toții că legile sunt respectate și că spiritul democrației funcționează, fără favoruri sau, în contra-partidă, exces de zel.

Pentru că mai presus de orice, siguranța comunității trebuie să primeze. În această perioadă mai mult ca niciodată. În urma întâlnirii de astăzi am primit asigurări că fiecare instituție va acționa cu responsabilitate și am constatat că asemenea întâlniri de colaborare inter-instituționale nu pot fi decât benefice și clarificatoare.

Deși le-au fost transmise invitații, Poliția Locală și Direcția Sanitar-Veterinară nu și-au trimis reprezentanți. Fiecare dintre aceste instituții are obligația de a veghea la respectarea legii și de a verifica modul în care legislația în vigoare este respectată. Trebuie luate măsuri în consecință în vederea reducerii impactului pandemiei Covid-19.

O conduită socială responsabilă manifestată de către fiecare cetățean poate ajuta la prevenirea răspândirii coronavirusului iar acest lucru se poate face și prin sesizarea autorităților competente, atunci când se impune asta.

Orice fel de încălcare a normelor de protecție sanitară poate fi raportată prin intermediul unui număr de telefon operaționalizat de Ministerul Afacerilor Interne. Linia TelVerde poate fi apelată de oricine, la numărul 0800.800.165. Apelurile sunt preluate de către un dispecerat, în sistem integrat și repartizate mai apoi structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

De asemenea, a fost înființată o altă linie TelVerde, prin care oamenii pot primi informații corecte și concrete cu privire la pandemia de Covid-19: 0800.800.358.

Eu voi continua să mă interesez de modul în care evoluează lucrurile, pentru că îmi doresc, asemeni vouă, să putem face pași în față către ceea ce ar trebui să reprezinte normalitatea. Vă îndemn să rămânem responsabili, să purtăm mască, să păstrăm distanța corespunzătoare, în special în spațiile închise și să vă vaccinați, atunci când acest lucru va fi posibil .

Doar astfel putem depăși cu bine această situație. Împreună. #pandemie#responsabilitate“, a precizat Dragoş Popescu, senator USR PLUS de Dâmboviţa.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial