2 mai 2024
Senatorul Dragoş Popescu – “Am depus un proiect de lege pentru modificarea Legii privind protecția animalelor”

Senatorul Dragoş Popescu – “Am depus un proiect de lege pentru modificarea Legii privind protecția animalelor”

“La finalul acestei sesiuni parlamentare, am depus un proiect de lege pentru modificarea Legii 205/2004 privind protecția animalelor. Proiectul de lege vizează o tranziție progresivă de la transportul de animale vii în țările terțe Uniunii Europene către transportul de produse finite și material genetic, abatorizarea și procesarea urmând a fi realizate pe teritoriul României. Motivul care a dat naștere acestei inițiative este tratamentul crud pe care îl primesc aceste animale atât pe timpul îndelungat al transportului, cât și la momentul sacrificării în acele state.

Pe teritoriul Uniunii Europene, există standarde clare și riguroase în ceea ce privește atât transportul, cât și sacrificarea animalelor. Problema apare în momentul în care aceste animale trec granițele Uniunii, iar controlul respectării acestor standarde devine dificil.

În urma unei anchete a Parlamentului European, s-a confirmat lipsa respectării acestor standarde în afara Uniunii, iar recomandarea efectuată vizează limitarea pe cât posibil a transportului, dacă nu se poate asigura respectarea standardelor. Nu în ultimul rând, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a fost clară pe acest subiect: obligația statelor membre de respectare a standardelor nu se oprește la granițele Uniunii, ci trebuie dusă până la capăt. Astfel, în lumina materialelor video obținute de jurnaliști, care arată tratamentele crude pe care le îndură animalele care pleacă spre aceste destinații și, la recomandarea Parlamentului European, consider că este momentul să începem această tranziție de la transportul animalelor vii la transportul produselor finite, ceea ce reprezintă și o oportunitate economică pentru România.

Cu sprijinul Guvernului, va fi nevoie de investiții pentru dezvoltarea infrastructurii necesare abatorizării pe plan local și a transportului refrigerat, motiv pentru care proiectul de lege astfel depus presupune câțiva ani de tranziție până la oprirea completă a transportului de animale vii. Apreciez susținerea arătată de senatorii Florin Cițu și Marcel Vela pentru inițiativa legislativă personală a interzicerii exportului de animale vii”, spune Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa, reprezentant al Partidului Reper.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial