5 decembrie 2023
“SAY NO” – Campania europeană de informare și prevenire a șantajului sexual pe internet. VIDEO

“SAY NO” – Campania europeană de informare și prevenire a șantajului sexual pe internet. VIDEO

camp-say-noCAMPANIA EUROPEANĂ ,,SAY NO”

Poliția Română participă la campania europeană de informare și prevenire a șantajului sexual pe internet, alături de poliții din celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum și Norvegia și Elveția.

Termenii ,,sextorsion” sau ,,șantaj prin webcam” reprezintă constrângerea sau forțarea copiilor și adolescenților să plătească diferite sume de bani prin internet – o formă a șantajului informatic în care date de natură sexuală sau imagini sunt folosite pentru a obține prin forțare materiale, favoruri de natură sexuală sau bani.

Atunci când aleg o victimă, infractorii au două motivații principale:

– un interes de natură sexuală, obiectivul fiind acela de a obține materiale de natură sexuală (fotografii sau înregistrări video) sau o întâlnire în persoană de natură sexuală;

– un interes economic, obiectivul urmărit fiind acela de a obține foloase materiale în urma șantajului.

Un raport realizat de Europol pe baza datelor colectate de Centrul Național American pentru Copii Dispăruți și Exploatați CyberTipline arată faptul că fetele sunt șantajate semnificativ mai mult pentru obținerea de materiale de natură sexuală (84%) comparativ cu băieții (53%). Cei din urmă sunt vizați îndeosebi pentru obținerea de bani (32% comparativ cu 2% în cazul fetelor), un trend relativ nou în abuzul online al copiilor.

Un altfel astfel de trend îl reprezintă cererea infractorilor pentru victimă de a include în imagini alți copii sau adolescenți ce le sunt rude sau colegi. În astfel de cazuri și copiii care sunt precauți în mediul online sau cei care nu utilizează internetul pot deveni victime.

Ca răspuns la acest tip de fapte, polițiile europene și-au unit forțele cu sectorul privat pentru a lansa campania de conștientizare ,,#Say NO” (Spune NU), sprijinită de Europol, pentru a oferi informații utile victimelor și potențialelor victime, precum și pentru a dezvolta mecanismele de raportare a acestui tip de infracțiuni.

Campania include un film, disponibil în toate limbile europene, care ajută la recunoașterea unor potențiale abordări de tip ,,sextorsion”, în mediul online, oferă recomandări și subliniază importanța raportării acestor fapte autorităților competente.

Steven Wilson, șeful European Cybercrime Centre din cadrul Europol: ,,Copiii folosesc din ce în ce mai mult mediul online pentru a comunica și dezvolta relații, iar aceasta trebuie considerată o parte naturală a dezvoltării lor. Totodată, este datoria noastră colectivă să-i educăm asupra pericolelor pe care le pot întâlni și să-i protejăm astfel încât mediul online să fie unul cât mai sigur. Dacă ceva neadecvat se întâmplă în mediul online trebuie să oferim mecanisme de raportare și suport clare și eficiente astfel încât victimele să știe unde să ceară ajutor.”

Ești victimă? Cere ajutor! Raportează evenimentul!

Mesajul polițiilor din întreaga Europă pentru victime este ,,nu plătiți și nu vă fie rușine să raportați fapta”.

Dacă cineva încearcă să vă amenințe prin publicarea de fotografii sau imagini compromițătoare dacă nu îi oferiți bani sau nu continuați să îi oferiți bani, vă recomandăm următoarele:

Nu trimiteți alte materiale și nu plătiți nimic.

Cereți ajutor, nu sunteți singuri.

Păstrați dovezile. Nu ștergeți nimic.

Opriți comunicarea cu cei care vă cer bani. Îi puteți bloca.

Raportați evenimentul.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial