2 mai 2024
Restituirile, în atenţia Prefecturii Dâmboviţa

Restituirile, în atenţia Prefecturii Dâmboviţa

Comunicat de presă privind stadiul aplicării Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România

În scopul punerii în aplicare a Legii nr. 165/2013 și a completării anexelor aprobate prin HG 401/2013, se impune inventarierea tuturor terenurilor din unitățile administrativ teritoriale.

Potrivit prevederilor art. 5 din Legea 165/2013, prin ordin al prefectului, au fost constituite la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale, comisii locale pentru inventarierea terenurilor.

În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, comisiile locale de fond funciar au avut obligația de a centraliza suprafațele validate pentru care s-au emis sau mai sunt de emis titluri de proprietate, situația dosarelor transmise la A.N.R.P sau care mai sunt in lucru la nivelul lor, situația hotărârilor judecătorești, potrivit cărora întocmește situația suprafețelor de teren necesare în vederea finalizării procesului de restituire.

Comisia județeană, prin reprezentanții săi, a participat la întruniri cu primarii și secretarii unităților administrative în calitatea lor de președinți, respectiv de secretari ai comisiilor locale de fond funciar. În sprijinul acestor comisii au fost înaintate machetele/tabelele necesare la centralizare, ulterior fiind transmise îndrumări scrise pentru completarea rubricațiilor transmise.

Situația suprafețelor de teren necesare în vederea finalizării procesului de restituire a fost transmisă de către toate comisiile locale de fond funciar fiind respectat termenul prevăzut de art. 8 din Legea nr . 165/2013.

Conform dispozițiilor art.12 din legea menționată mai sus, pentru acoperirea necesarului, trebuie respectată următoarea ordine:

– din terenurile constituite ca rezervă a comisiei de fond funciar; – din izlazul comunal (prin referendum);

– din terenurile proprietate publică sau privată a statului, administrate de institute, stațiuni de cercetare sau alte instituții publice pe raza UAT-urilor sau pe raza localităților învecinate aflate în județ. În termen de 180 de zile de la data constituirii (termenul recomandat de către ANRP și ANCPI este 20 decembrie 2013), comisiile de inventariere vor întocmi la nivelul UAT-urilor, situația terenurilor prin determinarea grafică pe ortofotoplan, iar după obținerea avizelor de la ANCPI, o va transmite Comisiei județene pentru centralizare.

Având în vedere rapoartele lunare întocmite de comisiile de inventariere din județul Dâmbovița, au fost identificate următoarele probleme:

– instituțiile publice, autoritățile publice sau alți deținători care administrează terenuri proprietate publică sau privată a statului ori ale UAT-urilor, nu au respectat dispozițiile art. 10 din HG 401/2013, privind termenul și formatul în care trebuiau transmise datele necesare completării anexelor aprobate de acest act normativ;

– la nivelul UAT-urilor nu există programul informatic necesar transpunerii pe ortofotoplan în format .dxf, și nici persoane specializate în măsurători topografice și în identificarea tarlalelor și parcelelor; – la nivel de județ există decât patru persoane autorizate angajate în cadrul primăriilor Târgoviște, Moroeni și Ulmi, ceea ce presupune că restul UAT-urilor pot contracta servicii cu alți specialiști autorizați să efectueze și să verifice astfel de lucrări.

– până la acest moment au contractat servicii pentru realizarea acestei operațiuni doar 19 unități administrativ teritoriale.

Biroul de presă al Prefecturii

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial