„Legat de data alegerilor parlamentare, poziţia Partidului Social Democrat este una clară, fermă, pe care am decis-o după consultări în partid. Ne dorim ca alegerile să fie organizate cel mai târziu pe data de 27 noiembrie 2016, din considerente foarte practice. În luna decembrie este prea târziu, în sensul că este iarnă şi campania poate fi dificilă, poate fi dificilă şi în noiembrie, dar riscul este crescut în decembrie.
În al doilea rând, decembrie este o lună cu foarte multe sărbători, începem de fapt cu 30 noiembrie – Sfântul Andrei – zi liberă, 1 Decembrie – Ziua Naţională, urmează apoi Sfântul Nicolae şi încep sărbătorile de iarnă. Eu nu cred că este o perioadă propice pentru organizarea de alegeri şi lucrul acesta s-a confirmat în anul 2012, atunci când au fost condiţii dificile, a fost frig, zloată, a fost întrerupt curentul electric, nu s-au putut deschide secţiile de vot în unele localităţi decât după ora 8:30- 10:00, iar prezenţa la vot a fost scăzută în ziua alegerilor, deci eu nu cred că vom avea un proces electoral care să dea legitimitate suficientă celor care vor fi aleşi.
Teza potrivit căreia organizarea alegerilor pe 27 noiembrie ar fi neconstituţională este una neserioasă. Şi alegerile pentru preşedintele României s-au desfăşurat înainte de finalizarea mandatului şi în toată lumea data alegerilor este una, data încetării mandatului este alta. De exemplu, noi am avut anul acesta alegeri locale pe data de 5 iunie, în condiţiile în care mandatul, de exemplu, la Consiliul Judeţean se încheia pe data de 19 iunie.
Din informaţiile pe care le avem, domnul Cioloş intenţionează să organizeze alegeri pe data de 11 decembrie, cu motivarea că data de 4 decembrie este nepotrivită pentru alegătorii Partidului Naţional Liberal, în special, cu motivaţia că liberalii fiind mai de la oraş vor fi foarte mulţi plecaţi în weekend-ul prelungit de pe 30 noiembrie până pe 4 decembrie în activităţi turistice şi că în felul acesta nu vor vota.
Ce dificultăţi generează asta?! Dacă alegerile sunt pe 11 decembrie cred că pe data de 19 decembrie încetează mandatul Parlamentului, deci, de pe 11 până pe 19, în 8 zile, trebuiesc rezolvate de către Biroul Electoral toate problemele, trebuiesc soluţionate contestaţiile şi trebuie să fie convocat Parlamentul nou în şedinţă de constituire.
În al doilea rând, ne vor prinde sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou când partidele vor trebui să facă Guvernul, ceea ce ne bagă într-o dificultate extremă. Evident că în acest context, dacă Guvernul se va constitui cumva până la sfârşitul anului, ceea ce este greu de crezut, vom rata adoptarea bugetului pentru anul 2017, cu consecinţe pe toate unităţile administrativ teritoriale. Sunt probleme astăzi, închipuiţi-vă dacă nu vom avea buget până în luna martie a anului viitor care sunt consecinţele pentru funcţionarea acestei ţări.
Dar, aşa cum spune legea, Guvernul este cel care stabileşte data alegerilor. Noi vom continua să milităm pentru 27 noiembrie, dar vă spun că indiferent când vor fi aceste alegeri Partidul Social Democrat le va câştiga, vom fi mobilizaţi la maxim”, a declarat preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.