1 mai 2024

Bani europeni pentru proiecte îndrăznețe, în Dâmbovița!

sock.ro_images_turn1Judeţul Dâmboviţa a depus două proiecte în cadrul Axei 5- Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1- Conservarea, protecţia, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural si cultural. Primul proiect pe care l-am depus este «Conservarea, restaurarea şi valorificarea clădirii Școlii de Cavalerie în vederea consolidării identităţii culturale a judeţului Dâmboviţa».

Este vorba despre fosta Unitate Militară de la Gară. Monumentul va suferi transformări fundamentale, lucrări de rezistenţă şi arhitectură, instalaţii electrice, instalaţii sanitare, energie din surse regenerabile, împrejmuire, spaţii verzi, alei de circulaţie, reţele pentru utilităţi. Valoarea totală a lucrărilor, potrivit proiectului, este de 9.547.061,39 lei, din care contribuţia solicitantului la cheltuielile eligibile, inclusiv TVA, este de 107.605,37 lei, iar contribuţia solicitantului la cheltuieli neeligibile, cu TVA, este de 816.793 lei. Noi trebuie să asigurăm circa 1 milion de lei, diferenţa de 8.500.000 de lei fiind asigurată din fonduri europene.

Al doilea proiect pe care l-am depus în cadrul aceleiaşi axe prioritare este «Impulsionarea dezvoltării judeţului Dâmboviţa şi păstrarea identităţii culturale a fostei capitale a Ţării Româneşti prin conservarea, protejarea şi valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgovişte». Valoarea totală a proiectului este de 19.950.940,18 lei, din care contribuţia noastră este de 2%.

Vom face lucrări de intervenţie la Ruinele Bisericii paraclis, la Turnul Chindiei, la Biserica «Sfânta Vineri» – Biserica Domnească Mică, cea de la intrarea de la stadion şi lucrări la Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului. O veste bună este că şi Primăria Aninoasa a reuşit să pregătească proiectul pe care l-am transferat gratuit de la Consiliul Judeţean şi care vizează reabilitarea unei părţi din Mănăstirea Viforâta, este vorba despre Biserica «Sfântul Gheorghe».

Vorbim de lucrări de consolidare şi refacere a picturii. Judeţul Dâmboviţa ar putea să absoarbă pe cele trei proiecte circa 9 milioane de euro. Depunerea proiectelor am făcut-o la ADR Sud Muntenia şi din datele pe care le avem suntem primii care am depus proiecte pentru finanţare pe POR 2014-2020, pe această Axă 5.Ce se va depune acum va intra în analiză prioritară, termenul final de depunere fiind luna noiembrie. (…)

De asemenea, Primăria Potlogi a depus un proiect de reabilitare a unui lăcaş de cult, Biserica Strâmbeanu, care este monument istoric de categorie A. Repet, suntem singurul judeţ care a depus patru proiecte pe Măsura 5.2, în prima sesiune, la Programul Operaţional Regional. Suntem gata şi cu proiectul Drumului Judeţean pe Băleni, până la Niculeşti – legătura cu Sectorul Agricol Ilfov, la Periş.

Reamintesc că proiectul prioritar, care este şi aprobat de DIGI Regio, este proiectul Moreni-Târgovişte”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial