28 februarie 2024
Proiect de terapie educaţională asistată de animale, la Penitenciarul Găeşti

Proiect de terapie educaţională asistată de animale, la Penitenciarul Găeşti

Terapia asistată de animale se referă la utilizarea în scopuri terapeutice a unor animale, care pot avea un rol activ în ameliorarea problemelor comportamentale, a sănătăţii fiinţelor umane, maladiilor genetice care ţin de psihic, precum şi în combaterea stresului.

Terapie neconvenţională şi-a dovedit eficienţa în cazul persoanelor cu probleme de comunicare, de motricitate, de echilibru sau cognitive, fiind o terapie alternativă, care sprijină activitatea depusă în terapiile convenţionale şi este utilizată pentru generarea unor comportamente pozitive.

În terapia asistată de animale, se utilizează frecvent câinele datorită naturii sale docile, a uşurinţei cu care poate fi dresat şi pentru că, în general, oamenii dau dovadă de simpatie faţă de acest animal. Câinele este un animal optimist, exuberant, cu o poftă de viaţă pe care o insuflă tuturor celor din jur, dornic de a oferi şi de a primi afecţiune.

Proiectul „ Câinele – un prieten de nădejde al omului”, propus de Penitenciarul Găeşti, în parteneriat cu Cabinetul Veterinar al dr. Lazăr Marian din oraşul Găeşti şi cu Clubul Naţional de Ciobănesc German, cu sediul în Bucureşti, îşi propun să sprijine echilibrarea şi dezvoltarea personală a persoanelor private de libertate, îmbunătăţirea abilităţilor de relaţionare ale acestora şi dobândirea de competenţe prosociale.

Proiectul este coordonat de comisar Cristian Borcănescu şi propune desfăşurarea unor activităţi de interacţiune om-câine, de dresaj, în vederea reglării psihocomportamentale şi emoţionale, a pregătirii persoanelor private de libertate pentru susţinerea unui test final de verificare a cunoştinţelor dobândite şi obţinerea unui certificat de participare, în cadrul competiţiilor de dresaj sportiv organizate de Clubul Naţional de Ciobănesc German sau Asociaţia Chinologică din România.

Cabinetul Veterinar al dr. Lazăr Marian va asigura baza material- didactică ( doi câini din rasa ciobănesc german, dresaţi care vor ajuta la formarea deprinderilor persoanelor private de libertate în procesul de educare şi dresaj). De asemenea, va asigura acordarea de consultaţii medicale de ordin veterinar, periodic sau ori de câte ori este cazul şi va asigura hrana necesară celor doi câini.

Clubul Naţional de Ciobănesc German asigură participarea, din oficiu, în cadrul expoziţiilor /concursurilor canine a persoanelor private de libertate selecţionate în grupul ţintă şi acordă, la finalul proiectului, atestate/diplome beneficiarilor proiectului, recunoscute la nivel national, în conformitate cu reglementările în vigoare.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea personală şi facilitarea procesului de reinserţie socială a persoanelor custodiate în Penitenciarul Găeşti.

Pentru mai multe informaţii desemnăm ca persoană de contact purtătorul de cuvânt al instituţiei, agent şef Florin ISPAS, telefon 0245/710.254, tel.mobil 0723/ 21.80.47, e-mail: florin.ispas@anp.gov.ro

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial