20 mai 2024
Primăria Titu, manifestări speciale de 9 mai

Primăria Titu, manifestări speciale de 9 mai

Ziua de 9 MAI – zi cu triplă semnificație pentru România

– Prima semnificație a zilei de 9 mai pentru România este legată de anul 1877, fiind ziua în care Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaților, Declarația de Independență a României, act care consfințea înscrierea definitivă a țării pe harta Europei: „ Suntem independenți, suntem o națiune de sine stătătoare…Suntem dezlegați de legăturile noastre cu Înalta Poartă…Guvernul va face tot ce îi va sta în putință ca starea noastră ca stat independent și de sine stătător să fie recunoscută în Europa”.

– A doua semnificație a zilei de 9 mai, este Ziua Victoriei în Europa – Sfârșitul Celui De-al Doilea Război Mondial prin capitularea Germaniei Naziste.- A treia semnificație a zilei de 9 mai, o reprezintă Ziua Europei, zi în care europenii celebrează pacea și unitatea în Europa, dar și aniversarea „Declarației Schuman”, piatra de temelie a Uniunii Europene și punct de cotitură în cooperarea politică europeană, care consideră de neconceput războiul între națiunile Europei.

Cu această ocazie, Biblioteca Orășenească Titu și Casa de Cultură Titu, cu sprijinul Primăriei Orașului Titu și al Consiliului Local Titu, și în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Goga Ionescu” Titu, au marcat Ziua de 9 Mai – zi cu triplă semnificație pentru România, prin evenimentul ce a avut ca temă „Călătorie prin Europa” ce s-a desfășurat în parcul Orășenesc Titu, unde a avut loc parada steagurilor țărilor membre ale Uniunii Europene, cu participarea elevilor de la Liceul Tehnologic „Goga Ionescu” însoțiți de doamnele profesoare:Angelica Ghiță, Marilena Suslov și Luiza Coman.

În cadrul activității au participat: domnul Mihai Florescu – șef serviciu Cultură Sport, doamna Irinel Dincă – referent cultural și domnii: Constantin Mîinea – Plt. Adj. Șef și Florin Guran – Plt. Adj.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului #GenerationEU: Promotori ai democrației Europene, coordonat de Biroul Parlamentului European în România. Opiniile exprimate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod exclusiv poziția oficială a Parlamentului European.

Mulțumim tuturor pentru participare!

La mulți ani, ROMÂNIA!

La mulți ani, EUROPA!

Bibliotecar,

Grigorescu Nicoleta Liliana – Președinte subfiliala Cultul Eroilor „Mihai Viteazul”, Titu, Dâmbovița

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial