joi. sept. 19th, 2024

Comunicat de presă – zi liberă vaccinare

Ca urmare a întrebărilor primite în repetate rânduri, atât în scris, cât și la telefon și direct la sediul istituției, din partea angajaților și angajatorilor din Județul Dâmbovița, privind ziua liberă acordată în contextul vaccinării anti-COVID-19, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița face următoarele precizări.

Legea 221/2021, care completează Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, prevede că angajații din sistemul public și privat, care se vaccinează împotriva COVID-19 vor primi, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, la cerere, o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă.

Articolul 21^1

(1) Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi:

a) câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat;

b) câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;

c) câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și al soldaților și gradaților profesioniști.

Salariații vor putea primi zilele libere, pe baza adeverinței de vaccinare eliberată potrivit legii,

ca document justificativ ce dovedește administrarea dozei de vaccin împotriva COVID-19 în ziua respectivă. În cazul în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, adeverința se depune la angajator în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

De asemenea, poate beneficia de o zi liberă, cu prilejul imunizării, unul dintre părinţii copilului cu vârsta de până la 18 ani sau reprezentantul legal al acestuia, precum şi al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, care se vaccinează împotriva COVID-19. În acest sens, părintele va trebui să prezinte angajatorului atât adeverința de vaccinare a copilului, cât și o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere în același scop.

Legea mai prevede că, ”pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia”.

Lixandru Marius

Inspector Șef