3 mai 2024

Pleci la drum de 1 decembrie? Uite ce sfaturi au poliţiştii

www.mariusbuga.ro_images_01.2014_zapada19Recomandări ale poliţiei dâmboviţene pentru deplasări în siguranţă pe durata minivacanţei de 1 Decembrie

Pentru o călătorie sigură şi implicit pentru prevenirea şi combaterea accidentelor rutiere, în special a celor produse pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, recomandăm participanţilor la trafic să adopte o conduită preventivă şi să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie.

Este util ca şoferii să se informeze cu privire la condițiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.

Reamintim că prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă.

Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie cele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons”.

De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Conducătorii de autovehicule trebuie să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic deoarece un comportament iresponsabil va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu consecinţe negative.

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile meteo şi de drum. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

În situaţia în care v-aţi planificat să faceţi un drum mai lung, îndeosebi în zonele unde sunt emise avertizări specifice sezonului rece, nu uitaţi să aveţi plinul de combustibil efectuat, iar din portbagaj să nu vă lipsească lopata, săculetul cu nisip, lanţurile antiderapante şi o pătură. Toate acestea îşi pot dovedi utilitatea în cazul în care viscolul şi căderile abundente de zăpadă vă îngreunează deplasarea.

Folosiţi luminile de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

Nu opriţi sau staţionaţi pe partea carosabilă !

Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce şofaţi; acest lucru vă poate distrage atenţia.

Nu conduceţi sub influenţa alcoolului sau dacă vă simţiţi obosiţi!

Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire.

Verificaţi dacă dispozitivele de iluminare şi semnalizare, ştergătoarele de parbriz şi instalaţiile de climatizare funcţionează corespunzător. Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare.

Pietonilor le este recomandat să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial