26 februarie 2024
Platforma de Teatru Politic vă așteaptă, de la ora 19, la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, la spectacolul “Ce-am fi dac-am ști”

Platforma de Teatru Politic vă așteaptă, de la ora 19, la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, la spectacolul “Ce-am fi dac-am ști”

ptcamePlatforma de Teatru Politic vă așteaptă miercuri, 9 martie, de la ora 19, la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, la spectacolul Ce-am fi dac-am ști. Feerie politică protestatară și duminică, 13 martie, tot de la ora 19, la spectacolul Pentru că Meriți.

Cele două spectacole, oferite publicului în parteneriat cu Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, au loc în cadrul turneului național organizat de Platforma de Teatru Politic.

Intrarea este liberă și se face pe bază de rezervare.

Contact rezervări:  0729743952, ionut_sociu@yahoo.com.

Ce-am fi dac-am ști. Feerie politică protestatară(9 martie, ora 19, Teatrul Tony Bulandra Târgoviște)

Echipa: Mădălina Brândușe, Paul Dunca, Adela Iacoban, Mihaela Michailov, Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Cătălin Rulea, David Schwartz, Ionuț Sociu, Andrei Șerban, Marius Bogdan Tudor.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=OOydoejc0tA

Ce-am fi dac-am ști” este un proiect teatral de documentare și ficționalizare a istoriei mișcărilor muncitorești de rezistență din România, din 1918 până în 2000. Este o feerie politică în care dimensiunea utopică a istoriei și cea profund realistă se întrepătrund într-un demers de cercetare performativă a acțiunilor contestatare de revoltă împotriva nerespectării unor drepturi fundamentale, împotriva delegitimării unor clase sociale care, prin acțiunile lor radicale, au marcat secolul XX. Ce-am fi dac-am ști” analizează teatral evenimente de protest și rezistență din anii ‘20, ’30-’40, ’70-’80 și ’90, construind o istorie de coliziune cu istoria oficială, subjugată de clișeele ideologiei dominante, și, totodată, o istorie de protest împotriva felului în care clasele sociale oprimate au fost percepute și reprezentate în discursul public din România. Ce-am fi dac-am ști” este o istorie a protestelor vulnerabililor care-și iau revanșa politic prin reprezentarea poveștilor lor.

Pentru că Meriți proiect observațional de artă activă (13 martie, ora 19.00, Teatrul Tony Bulandra Târgoviște ) Echipa: Sever Andrei, Irina Gâdiuță, Bogdan Georgescu, Vlad Georgescu, Andrei Ioniță, Sînziana Nicola, Mihaela Sîrbu.

Pentru că Meriți” propune analiza prin teatru a condiției, abuzurilor şi presiunilor la care sunt supuse femeile în România. Pentru că Meriți” pune accentul în mod deosebit pe acele abuzuri legate de puterea de decizie a femeilor asupra propriului lor corp. Propunerea legislativă privind înființarea, funcționarea și organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină, interzicerea avorturilor și raportarea bărbaților români la conceptul de emancipare a femeii în anul 2015 sunt subiecte explorate în spectacol printr-un proces creativ de artă activă atât observațional cât și ficțional.

Arta activă este forma de artă generată de ȋntâlnirea dintre membrii unei comunităţi şi artiştii care propun comunităţii respective posibilitatea de reprezentare prin acțiuni comunitare și produse artistice. Arta activă este forma de artă care are ca resursă dorinţa de a fi ȋmpreună cu alţi oameni, de a schimba poveşti şi experienţe, curiozitatea şi nevoia de a descoperi mereu noi mijloace, noi tehnici şi perspective. Arta activă porneşte din observaţie şi intuiţie. Oricine poate crea şi are dreptul de a se reprezenta prin artă, scopul artiştilor implicați fiind sprijinul, ȋncurajarea şi punerea la dispoziție a tehnicilor cunoscute de ei acelor oameni care aleg să se implice. Important pentru arta activă ȋn acest tip de proces creativ este grija unuia faţă de celălalt, dorinţa de a fi ȋmpreună cu ceilalţi şi estomparea diferențelor de orice fel, a pornirilor generate de orgoliu, anihilarea nevoii de a crea ierarhii şi a nevoii de putere. Toate acestea au scopul de a dezvălui opera de artă din fiecare om implicat și armonizarea lui în relație cu ceilalți și cu elementele ce dau identitate comunității de care aparține, pentru a transforma viața de zi cu zi într-o operă de artă colectivă.” Bogdan Georgescu

Intrarea la toate spectacolele și evenimentele din cadrul Platformei de Teatru Politic va fi gratuită și toate evenimentele vor include discuții cu publicul.

Platforma de Teatru Politic este un proiect teatral și educațional care își propune să arhiveze, să documenteze și să dezbată, prin intermediul unor spectacole de teatru și ateliere, istorii marginalizate și ignorate adesea de sisteme care își produc propriile narațiuni de legitimare, pentru a-și justifica pactul cu istoria convenabilă”.

Platforma de Teatru Politic este un proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României (www.eeagrants.org , www.fonduri-diversitate.ro , www.artapolitica.ro/platforma2015 ).

Parteneri: Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, Noproductions, Colegiul Național Bilingv George Coșbuc”, Teatrul LUNI de la Green Hours, Centrul de Teatru Educațonal REPLIKA, FCER-DASM Căminul Amalia și Șef Rabin dr. Moses Rosen”, Gazeta de Artă Politică, MNAC.

Website: http://www.artapolitica.ro/platforma2015/

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial