16 iulie 2024
Percheziții la cămătari. Un tată și cei 6 fii ai săi, acuzați că dădeau bani cu dobânzi uriașe și că ar fi creat un grup infracțional organizat care șantaja și exploata victimele

Percheziții la cămătari. Un tată și cei 6 fii ai săi, acuzați că dădeau bani cu dobânzi uriașe și că ar fi creat un grup infracțional organizat care șantaja și exploata victimele

PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT, CAMĂTĂ, ȘANTAJ, TRAFIC DE PERSOANE, TRAFIC DE MINORI ȘI PROXENETISM

La data de 29 septembrie a.c., polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată din Poliția Română, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, efectuează 9 percheziții domiciliare, în județele Dâmbovița, Giurgiu și Argeș, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.

Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2019, în județele Dâmbovița și Argeș, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, pe baza unor relaţii de familie (tatăl în calitate de lider și cei șase fii), la care ar fi aderat ulterior și alte persoane, care ar fi acționat în mod coordonat, până în cursul lunii septembrie 2023, în scopul săvârșirii infracțiunilor de camătă, șantaj și trafic de persoane.

Membrii grupului infracțional ar fi acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizați în condițiile legii, împrumuturi mai multor zeci de persoane, de la care ar fi perceput lunar dobânzi semnificative, cuprinse între 10% și 50 %. Pentru recuperarea datoriilor și încasarea dobânzilor impuse, ar fi recurs la amenințări, intimidări și chiar la acte de violență fizică. În scopul creării unei aparente surse legale de venituri, membrii grupului ar administra o sală de jocuri de noroc și un magazin mixt, recrutând victimele din rândul celor care ar avea viciul practicării jocurilor de noroc.

Acestora le-ar fi dat diferite sume de bani cu dobânzi excesiv de mari, pe care nu ar mai fi avut posibilitatea să le achite la termenele convenite, situație în care li s-ar fi impus prestarea unor activități ilicite pentru răscumpărarea datoriilor.

De asemenea, persoanelor care își procurau de la magazinul mixt produse alimentare „pe caiet” li s-ar fi cerut sume mult mai mari decât costurile reale, astfel încât acumulau datorii pentru achitarea cărora ar fi fost constrânși să se împrumute cu diferite sume de bani cu titlu de camătă.

Totodată, membrii grupării ar fi recrutat din rândul comunității persoane aflate într-o stare de vădită vulnerabilitate (situație materială precară, incapacitatea de plată a datoriilor acumulate, lipsa educației, precum și existența unor vicii și afecțiuni psihice), pe care le-ar fi transportat în Austria și Germania, le-ar fi adăpostit în apartamente închiriate și, folosind diferite metode de constrângere (îndatorare excesivă și sistematică, agresiuni fizice, intimidări, amenințări și supunerea la abuzuri sexuale), le-ar fi exploatat, prin ținerea în stare de aservire, obligându-le la practicarea prostituției, cerșetoriei, vânzarea de ziare (ca modalitate de a disimula apelarea la mila persoanelor aflate în trecere), colectarea fierului vechi, dar și la comiterea unor infracțiuni de furt și înșelăciune, în dauna unor persoane juridice germane (în special operatori de telefonie mobilă sau dealeri auto).

Până în prezent, au fost identificate 27 de persoane traficate în scopul obligării la practicarea cerșetoriei, 4 dintre acestea minore, în intervalul de timp în care ar fi fost exploatate, precum și o persoană vătămată minoră, în vârstă de 12 ani, la data recrutării, care ar fi fost obligată la practicarea prostituției de către unul dintre membri grupului.

Acesta ar fi profitat de starea de vădită vulnerabilitate generată de lipsa de maturitate specifică vârstei și, în perioada 2021 – septembrie 2023, ar fi transportat-o pe minoră, în repetate rânduri, în locuri prestabilite, unde, prin constrângere fizică și psihică, ar fi exploatat-o sexual, obligând-o la practicarea prostituției în folosul său. Audierile se vor desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală.

În cauză, se cooperează cu autoritățile de aplicare a legii din Austria și Germania, prin intermediul biroului de legătură al Atașatului de Afaceri Interne austriac, respectiv Biroul ofițerilor de legătură ai BKA la București. De asemenea, în vederea completării și obținerii de material probatoriu necesar în cauză, D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală a transmis două ordine europene de anchetă către autoritățile germane competente. La acțiune participă și polițiști din cadrul S.C.C.O. Dâmbovița și B.C.C.O. Pitești.

Acțiunea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul B.S.I.J. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial