29 martie 2024
PERCHEZIŢII! Tun de peste 350 de mii de euro, din spatele gratiilor!

PERCHEZIŢII! Tun de peste 350 de mii de euro, din spatele gratiilor!

Procurorii DIICOT şi poliţiştii fac marţi 30 de percheziţii în Prahova, Dâmboviţa, Ploieşti şi Ilfov, la membrii unei grupări conduse de cinci deţinuţi care ar fi înşelat unităţi bancare, supermarketuri şi alte companii cu peste 350.000 de euro. Poliţiştii efectuează controale şi în penitenciarele Oradea, Mărgineni şi Ploieşti.

Poliţiştii fac, marţi, controale şi în penitenciarele Oradea, Mărgineni şi Ploieşti, în cazul grupării conduse de cinci deţinuţi care ar fi înşelat unităţi bancare, supermarketuri şi alte companii cu peste 350.000 de euro, o parte din bani fiind introduşi în închisori cu prilejul vizitelor.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, oamenii legii şi procurorii fac trei controale şi în penitenciarele Oradea, Mărgineni şi Ploieşti.

Conform sursei citate, o parte din banii obţinuţi de membri grupării conduse de cinci deţinuţi prin infracţiuni informatice şi înşelăciuni erau introduse în penitenciare cu prilejul vizitelor. De asemenea, banii erau transmişi şi prin intermediul mijloacelor electronice.

“Totodată, membrii grupării sunt suspectaţi că au contactat operatori ai societăţilor de transfer financiar din mai multe ţări (Spania, Italia, Cehia, Bulgaria, Anglia, Emiratele Arabe Unite etc.) pentru a-i convinge să efectueze simulări, fiind înşelaţi astfel mai mulţi operatori din străinătate”, se arată în comunicatul citat.

Poliţia Română mai precizează că pe lângă simulările din sistemele de transfer financiar, există indicii că membrii grupării se ocupau cu înşelăciuni prin telefon sau cu fraude privind coduri de încărcare pentru cartele prepay.

În cauză a fost începută urmărirea penală faţă de 58 de persoane care sunt cercetate pentru infracţiuni informatice şi a infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Grupul infracţional, constituit din 64 de persoane, este suspectat de infracţiuni informatice şi înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave. Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind cinci persoane care execută pedepse privative de libertate într-o unitate de detenţie , se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

“Sub coordonarea acestora, membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale prin inducerea în eroare a unui număr de 9 părţi vătămate, agenţi de transfer monetar din cadrul unor unităţi bancare, supermarketuri şi alte companii, prin determinarea angajaţilor acestora să introducă date nereale în aplicaţiile de transfer monetar”, a precizat DIICOT.

Potrivit procurorilor, membrii grupării au contactat angajaţi ai părţilor vătămate folosind identităţi fictive şi pretinzând că telefonează de la centrala băncii sau agenţi ai serviciului de transfer şi, sub pretextul unor testări ale sistemului, le-au solicitat să efectueze operaţiuni de transfer monetar pe numele unor persoane racolate în acest scop.

“Subsecvent realizării operaţiunilor şi după obţinerea codului unic al tranzacţiei, acesta era transmis prin SMS altor membri ai grupării, care, contra unui comision, efectuau rapid retragerea sumelor de bani din conturile în care acestea erau transferate, pentru a evita riscul blocării tranzacţiilor”, se mai arată în comunicatul citat.

Membrii grupării transmiteau, în unele cazuri, mesaje electronice pe adresele de e-mail de serviciu ale angajatilor, prin care li se aducea la cunoştinţă că urmează să aibe loc “simulări” privind sistemul, fiind indicat şi un număr telefonic fix, anterior “preluat” de învinuiţi prin devierea apelului către numărul de mobil folosit de aceştia în penitenciar.

Prejudiciul produs de membrii grupării infracţionale a fost estimat la peste 350.000 de euro.

În urma percheziţiilor vor fi audiate la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu 70 de persoane.

Percheziţiile sunt făcute de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu şi ofiterii de poliţie judiciară de la BCCO Alba. Cercetarile în această cauză sunt făcute împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la BCCO Bucureşti şi Ploieşti, SCCO Ilfov şi Dâmboviţa, IPJ Sibiu şi Alba, cu suportul informativ al Direcţiei Operaţiuni Speciale Sibiu şi Direcţiei Operaţiuni Speciale Alba-Iulia, scrie Mediafax.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial