20 aprilie 2024
Obiceiul cocoşului, la Fierbinţi! Cei decedaţi fără lumnânare primesc LUMINĂ!

Obiceiul cocoşului, la Fierbinţi! Cei decedaţi fără lumnânare primesc LUMINĂ!

Obicei unic in tara, seara trecuta, in localitatea Fierbinţi! Traditia spune ca rudele celor decedati fara lumanare sa mearga timp de trei ani la biserica, in noaptea de prohod, cu cate un cocos alb, pentru a le aduce acestora lumina. Femeile se strang cu cocosii in mijlocul bisericii si ii tin in brate pe tot parcursul slujbei.

In tot acest timp, batranele satului, care au facut lumanari lungi de noua metri, iar ulterior le-au taiat de 44 de ori, le-au oferit credinciosilor pentru a cerui ouale vopsite pentru Paste…

“Un var de-al nostru a murit in spital, nu a apucat lumina, asta este traditia la orice persoana care moare fara lumina. Trebuie sa aduceti cate un cocos? Da, cate un cocos alb, care simbolizeaza lumina si pe ingeri”, a declarat pentru MariusBUGA.ro Doina Bucur.

“Pentru tatal meu ca a murit fara lumina, neingrijit, nespovodeit, la 12 noaptea. La 12 noaptea inviaza Domnul Iisus Hristos si ii da lumina lui tata pentru ca nu a primit”, ne-a povestit Mihaela Voicu.

“Zice ca asa e bine, cu cocos, cu lumnare, e facuta pentru Domnul Iisus Hristos, ca El le da lumina, le da tot”, e convinsa Silvia Berbece.

“Sunt pentru mama mea care am gasit-o moarta si fac asa e traditia, asa e bine, primeste lumina”, ne-a marturisit Nicoleta Iorga.

Lumanarile sunt facute de ani buni de tanti Alexandra, o batrana care stie secretul sa le faca intocmai cum cere traditia

“Topesti ceara, intinzi sfoara zece coturi, din gard in gard si incepi cu cratita si umblu pe ea pana vad eu ca e ca lumea”, ne-a dezvaluit Alexandra Stan.

La miezul noptii, enoriasii au inconjurat biserica impreuna cu preotii, au cantat prohodul, dupa care au impartit bucate de post in amintirea celor dragi disparuti dintre ei.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial