27 aprilie 2024
Nea Nicuţă, din Pietroşiţa, a împlinit 100 de ani. “La mulţi ani sănătoşi, tataie!”

Nea Nicuţă, din Pietroşiţa, a împlinit 100 de ani. “La mulţi ani sănătoşi, tataie!”

Cel mai bogat” om din Pietroșița

Cunoscut de comunitatea locală, mai degrabă, ca „nea Nicuță” sau ca „tataie”, de către familie, pietroșițeanul MARMANDIU ION poate fi considerat ca cel mai „bogat” om din comună.

Pe 20 februarie 2024, a împlinit frumoasa și venerabila vârstă de 100 de ani. I-au fost alături atât oamenii din comună, fiind amintit ca vrednic cetățean la bisericile din toate parohiile, cât și autoritățile locale, Primarul comunei, Ion Leonard Dicu venind personal și înmânându-i o „Diplomă de recunoștință” din partea instituției pe care o conduce.

Dar, „bogăția” lui nea Nicuță vine din altă parte, din moștenirea materială și spirituală pe care a lăsat-o. Are trei copii (doi băieți și o fată), iar aceștia i-au dus numele și renumele prin intermediul a 12 nepoți, 13 strănepoți și chiar și o străstrănepoată! O adevărată “dinastie”…

Născut fiind la 20 februarie 1924, a făcut primele 4 clase primare la Școala Pietroșița, amintind, în frumosul dialog de astăzi, de vechii Dascăli ai comunei (Victor Frangopol, Nicuță Popescu, Agripina Popescu, Petrică Popescu ș.a.) și de vremurile grele din perioada interbelică. A muncit, ca orice copil, în gospodăria familiei, dar și-a început, de tânăr, ucenicia la celebra Societate Anonimă Foretieră „Lomaș – Moroeni”, ca ajutor de mecanic de locomotivă („mașinică”, cum îi ziceau copiii din zonă). Face cursuri practice în județul Mureș (zona Reghin), se autorizează ca mecanic și lucrează ani buni pe căile ferate înguste din nordul județului (Moroeni – Pucheni – Glod – Valea Largă – Clăile cu brazi), cale ferată pe care se aducea piatră de la cariera Cărpeniș sau lemn din pădurile de sub Paduchiosu. Despre toate aceste lucruri vorbește cu o luciditate extraordinară, cu detalii despre oameni, locuri și lucruri. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial este „mobilizat” la locul de muncă, iar armata o face la „Vânători de munte”, la unitatea militară din Sinaia, cea care asigura și garda Castelului Peleș. Dar, despre activitatea sa în armata română vom reveni cu detalii după ce vom vizita împreună locurile tinereții și îi vom asculta amintirile pline de farmec. Astăzi, o minidelegație a Cultului Eroilor Dâmbovița, l-a vizitat pe nea Nicuță, i-a înmânat ultimul număr al revistei „Eroica” și, împreună cu membrii familiei, au toastat la un simbolic pahar de șampanie, având, pe fundal, steagul Fililalei „Mihai Viteazul” Dâmbovița al A.N.C.E. „Regina Maria”. Fiind consătean cu nea Nicuță și bun prieten cu fiii lui, pentru autorul acestor rânduri, întâlnirea a fost extraordinar de emoționantă, iar dialogurile pline de schimburi de informații.

Astăzi, am sărbătorit Centenarul unui simbol al Pietroșiței și, de ce nu, al județului și chiar al țării.

La mulți ani, nea Nicuță Marmandiu!

Pentru conformitate,

Nicolae Posta, Membru al Biroului executiv al Cultului Eroilor Dâmbovița

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial