19 aprilie 2024
Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON,  cu ocazia deschiderii anului şcolar 2012-2013

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, cu ocazia deschiderii anului şcolar 2012-2013

Fiecare început de an şcolar reprezintă un prilej unic de a invoca ajutorul Atotmilostivului Dumnezeu, Izvorul ştiinţiei şi al înţelepciunii, pentru ca fiecare din voi, dragi elevi, să puteţi păşi, cu încredere şi speranţă, pe calea formării spirituale, culturale şi ştiinţifice, prin intermediul educaţiei şcolare şi, astfel, sã învăţaţi sã deveniţi utili Bisericii, societãţii, familiilor voastre şi vouă înşivă.

Întotdeauna, trebuie să aveţi conştiinţa că, împreună cu Biserica, Şcoala este o instituţie fundamentală pentru existenţa istorică şi bunul mers al naţiunii noastre, căci ea crează cultură şi este formatoare de civilizaţie, apără, sprijină şi dezvoltă integritatea, demnitatea şi libertatea noastră, insuflându-vă acele valori veşnice, care oferă durabilitate şi sustenabilitate vieţii umane, ancoreazã vieţile voastre în absolut şi vă dãruieşte puterea de a discerne şi aprecia ceea ce este necesar existenţei voastre, dându-vă posibilitatea de a face alegeri bine motivate şi de a vă angaja, atât în propria voastră dezvoltare, cât şi în cea a comunităţii din care faceţi parte. Astfel, desăvârşirea omului este legată, în mod direct, de educaţie, fapt mărturisit şi de istoria înaintaşilor noştri, căci, se ştie, primele şcoli au apărut în tinda Bisericii, la fel ca şi primele spitale, ori primele coduri de legi sau primele instituţii de ocrotire socială.

Educația are ca obiectiv creșterea spirituală, după modelul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care, copil fiind: „creștea si se întărea cu duhul, umplându-Se de înțelepciune, și harul lui Dumnezeu era asupra lui” (Luca 1, 40). De asemenea, ea se întrepătrunde cu spiritualitatea şi cultura, devenind un spaţiu de promovare al Evangheliei şi de edificare, pentru fiecare, a unei personalităţi creatoare, hotărâte şi puternice, în slujba naţiunii şi a Bisericii noastre. De aceea, a face educaţie de calitate, înseamnă a lăuda, indirect, pe Dumnezeu, a-L preamări prin faptele noastre, fie că este vorba de a preda, fie că este vorba de a învăţa. Pentru societatea noastră, creştină, românească şi europeană, educaţia trebuie să fie mereu o prioritate, deoarece ea fundamentează viitorul, pe comorile înţelepciunii trecutului, alături de efortul înnoitor şi entuziasmul prezentului. Împreună cu Familia şi Biserica, Şcoala cultivă virtutea şi înţelepciunea, pregătindu-vă pe voi, tânara generaţie, pentru optima slujire a societăţii noastre, prin fundamentarea simţului valorilor, al dezvoltării creativităţii şi specificităţii proprii, prin înnoire permanentă şi prin pregătirea pentru viaţa profesională.

La început de an școlar, rugăm pe Milostivul Dumnezeu, Izvorul Înțelepciunii și al Adevărului, să binecuvânteze pe toți elevii, profesorii şi părinţii, dăruindu-vă, tuturor, sănătate, pace, bucurie şi ajutor în toate !

†NIFON

Arhiepiscop şi Mitropolit

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial