3 mai 2024
Marin Oprea nu a avut 50 de euro să poată ajunge la un concurs! Singurătatea alergătorului de cursă lungă!

Marin Oprea nu a avut 50 de euro să poată ajunge la un concurs! Singurătatea alergătorului de cursă lungă!

Pe Marin Oprea îl vezi alergând zilnic spre Mănăstirea Dealu, alături de partenerul său de antrenament Ilie Dan. Au adunat împreună peste 120 de ani, primul are 65, iar celălalt 61. Nu-i simt, sunt sănătoşi tun şi parcurg distanţe impresionante fără să resimtă vreo urmă de oboseală.

„În ţară nu m-a bătut nimeni de când alerg la cursele de veterani. Nici în Balcani nu prea am cu cine concura, şi acum am un record care stă în picioare. Am fost prezent şi la Campionatele Europene sau Mondiale, unde m-am descurcat onorabil, însă am şi avut ghinioane. Cum eu nu am adidaşi cu cuie pentru curse, la un concurs din Slovenia am împrumutat de la un albanez. S-au rupt chiar la o probă de obstacole, aşa că am fost nevoit să alerg desculţ. Odată i s-a făcut milă unui neamţ de mine şi mi-a făcut cadou o pereche de adidaşi”, povesteşte cu o nuanţă de umor nea Marinică, un simpatic pensionar din Târgovişte.

Muncește cu ziua pe unde apucă

Având o pensie de câteva sute de lei şi multe greutăţi, multiplul campion naţional şi balcanic de atletism veterani face sacrificii foarte mari pentru a ajunge la concursuri. Munceşte cu ziua pe unde apucă, îşi strânge câţiva bănuţi şi se urcă în tren, la naş. Visul său a fost să ajungă anul trecut la Campionatul European din Ungaria, dar nu a avut 50 de euro pentru a plăti taxa de înscriere. „Cu criza asta nu am mai găsit de lucru, eu fiind de meserie tâmplar, iar dările către stat mi-au înghiţit toată pensia. Până în Ungaria aş fi ajuns eu într-un fel, de dormit puteam să o fac şi prin parc, că era vară, dar nu am avut cei 50 de euro să plătesc taxa de înscriere. Am mers la Consiliul Judeţean, la Primărie, dar mi s-a spus că nu sunt bani, poate la anul. Nu vreau să se supere nimeni pe mine, însă pe timpul domnului Furcoiu am alergat la multe concursuri internaţionale cu bani de la Primărie. Măcar acum sper să mă ajute cineva să ajung la Campionatul European din Franţa sau la europenele de cros din Slovenia, mai ales că peste tot am concurat reprezentând Primăria Târgovişte, să ştie lumea de unde sunt, dacă tot nu am un club unde să fiu legitimat”.

Aleargă cu tenișii rupți

Aruncând o privire către campionul nostru, nu pot să nu remarc îmbrăcămintea sărăcăcioasă. Tot ce are este un trening decolorat şi nişte tenişi rupţi, prin care ies degetele. Este de loc din Păstârnacu, comuna Corneşti, unde merge de câteva ori pe săptămână pedalând pe o bicicletă antică, de pe vremea comunistă. „Mă deranjează foarte tare că tinerii nu mai fac sport. Prin exemplul meu vreau să-i încurajez pe oameni să facă mişcare, să fie sănătoşi, aşa cum sunt eu. Dacă nu alerg o zi, mă simt bolnav, îmi lipseşte ceva”, încheie campionul nostru. Impresionat de frumuseţea şi de simplitatea acestui om, fostul fotbalist Ionel Pitaru i-a făcut cadou diverse obiecte sportive, printre care şi o pereche de adidaşi. La fel a procedat şi Ciprian Prisăcaru, directorul de la CS Târgovişte, cum şi alţi oameni de bine au promis ajutor. Nu e posibil ca într-o societate, fie ea în criză, să nu acorzi un ajutor de 50 de euro unui campion, mai ales veteran!

Costin MIHAI

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial