8 mai 2024
La mulți și fericiți ani eroului de război din Glodeni! Locotenent colonelul (rtr) Banu V.Ion, lecție de viață, la 105 ani!

La mulți și fericiți ani eroului de război din Glodeni! Locotenent colonelul (rtr) Banu V.Ion, lecție de viață, la 105 ani!

Armata Română nu își uită eroii, oamenii care au ajutat la clădirea națiunii și la apărarea hotarelor țării.

Ieri, Baza 1 Logistică Teritorială “Carpatica”, a sărbătorit alături de cel mai longeviv veteran de război din Dâmbovița, domnul locotenent-colonel (rtr) Banu V. Ion, împlinirea a 105 ani, peste un veac de eroism și dedicare al eroului de război din Glodeni.

Născut la 1 august 1918, Banu Ion a urmat cele 6 clase primare în școala din sat, urmând a se angaja la o vârstă la care copiii din ziua de azi abia susțin examenul de evaluare națională.

Pe fondul declanșării celei de-a doua conflagrații mondiale, la doar 21 de ani este incorporat în Regimentul 89 Infanterie Brașov, compania de cercetare.

În anul 1941 va participa în cadrul Diviziei 13 Infanterie, la luptele pentru eliberarea Basarabiei și a zonei Odessa. În toamna lui 1942 îl regăsim în dispozitivul de luptă de la Cotul Donului, iar în 1944 se afla pe frontul din Moldova, apărând cu înflăcărare și patriotism colinele Racovei și Valea Tazlăului.

La finalul celui de al Doilea Război Mondial, este lăsat la vatră cu gradul de locotenent major și decorat cu medalia “Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial”.

Centenarul Marii Uniri a adus veteranului nostru prilejul de a fi sărbătorit de autoritățile locale din Glodeni, fiind declarat Cetățean de Onoare.

Acum, prin Ordinul Ministrului Apărării Naționale nr M.P. 968, maiorul Banu V. ION a fost înaintat la gradul de locotenent-colonel, alături fiindu-i camarazii din Garnizoana Târgoviște, membrii Asociației Veteranilor de Război Dâmbovița, asociația Cultul Eroilor Filiala “Mihai Viteazul” Dâmbovița, autoritățile locale și prefectul județului Dâmboviţa, doamna Claudia Gilia.

Cu onoare pentru ce reprezentați, cu respect pentru ceea ce ați realizat și cu nemărginită admirație pentru fructuoasa carieră , vă dorim ani mulți și fericiți!

articol scris de Liviu Lazăr,

reporter special targovistenews.ro

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial