19 aprilie 2024
ISU Dâmboviţa, PUS PE JAR de incendiile de vegetaţie

ISU Dâmboviţa, PUS PE JAR de incendiile de vegetaţie

În acest sfârşit de săptămână, echipajele de intervenţie din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa au fost solicitate la următoarele evenimente:

• Sâmbătă – 02 martie, la ora 01:44, pompierii de la Detaşamentul Moreni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperişul unei locuinţe din comuna Dărmăneşti. Un coş de fum neprotejat termic faţă de elemente combustibile, se pare că a condus la producerea incendiului, în care au ars: acoperişul casei pe o suprafaţă de cca.70mp şi o magazie cu lemne pe o suprafaţă de cca.20mp;

• Sâmbătă – 02 martie, la ora 17:13, echipajul pirotehnic din cadrul Detaşamentului Târgovişte a fost solicitat într-o zonă împădurită din comuna Mătăsaru, unde au fost găsite elemente de muniţie rămase neexplodate din timpul celui de al Doilea Război Mondial. Cele trei proiectile explozive de calibru 100mm (cu focoase, în stare de funcţionare), au fost ridicate, transportate şi depozitate în vederea distrugerii ulterioare a acestora într-un poligon specializat;

• Duminică – 03 martie, pompierii dâmboviţeni au intervenit la 2(două) incendii de vegetaţie, astfel:

 Detaşamentul Târgovişte (în com.Aninoasa, unde au ars cca.3000mp de vegetaţie uscată, lăstăriş şi mărăciniş);  Darda Corneşti (în com.Cojasca – sat Fântânele, unde au ars cca.4ha de vegetaţie uscată);

• Luni – 04 martie, la ora 03:22, pompierii de la Garda Potlogi au fost solicitaţi la o casă din comuna Potlogi pentru a stinge funinginea care s-a aprins în interiorul unui coş de fum; • Echipajele SMURD din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa au intervenit în această perioadă pentru a acorda ajutor medical de urgență la 43 de solicitări. Afecțiunile pentru care au fost solicitați paramedicii au fost: traumatisme din diverse cauze, hipertensiune arterială, cefalee, amețeli, vărsături, afecţiuni respiratorii, halenă alcoolică, dureri abdominale, lombare şi renale. Pacienţii au fost transportaţi la spital pentru tratament de specialitate.

* * * Odată cu sosirea primăverii şi încălzirea vremii, cetăţenii trec la igienizarea terenurilor, grădinilor şi livezilor prin arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a vegetaţiei uscate. Mulţi dintre aceştia desfăşoară această activitate fără a respecta măsurile specifice de prevenire şi stingere a incendiilor, generând incendii de vegetaţie, care pot avea consecinţe grave asupra comunităţii (prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător).

Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor: Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) condiţii meteorologice fără vânt; b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi încât arderea să poată fi controlată; c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; g) supravegherea permanentă a arderii; h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor. Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 163/2007. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) sau persoana desemnată în acest sens. Distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu respectarea prevederilor art.52, alin.3, lit.b şi art.94, alin1, lit.n din Legea nr.265/2006 pentru aprobarea O.U.G. nr.195/2005 privind protecţia mediului, care se referă la obligativitatea obţinerii acceptului Agenţiei de Protecţia Mediului şi informarea în prealabil a SVSU în cazul arderii miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate. Pe timpul arderii resturilor vegetale cetăţenii sunt obligaţi:  să menţină focul în perimetrul aprobat şi asigurat;  să supravegheze permanent zona în care efectuează arderea resturilor vegetale  să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenţie;  să anunţe imediat SVSU al localităţii, primăria şi pompierii militari, în situaţia în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.

Se exceptează de la OBŢINEREA PERMISULUI DE LUCRU CU FOCUL

numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti. În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor. Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor. Nerespectarea acestor prevederi legale, atrage sancţiuni contravenţionale (cuprinse între 1000-2500 lei) asupra persoanelor găsite vinovate.

Compartiment Informare şi Relaţii Publice – I.S.U. „Basarab I” Dâmboviţa

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial