9 mai 2024
IPJ Dâmboviţa trage un semnal de alarmă! TÂLHĂRIA, cum să te protejezi!

IPJ Dâmboviţa trage un semnal de alarmă! TÂLHĂRIA, cum să te protejezi!

TÂLHĂRIA (furtul săvârşit prin întrebuinţarea de violenţe sau ameninţări) reprezintă o infracţiune cu grad de pericol social ridicat, în primul rând datorită faptului că în rândul populaţiei de creează un sentiment de nesiguranţă. Din analiza datelor existente la nivelul inspectoratului, rezultă faptul că cele mai multe tâlhării se comit în locuri publice (pe stradă, în parcuri, etc), ziua, de către autori de sex bărbătesc. Ca mod de operare, cel mai frecvent întâlnit este cel „prin smulgere”, în special de lănţişoare. În funcţie de mediul de comitere, se constată că ponderea o reprezintă mediul urban.

În ultima perioadă, pe raza Municipiului Târgovişte, în zone intens circulate s-au comis câteva infracţiuni de acest gen, context în care poliţiştii efectuează o gamă diversă de activităţi în vederea identificării, prinderii, tragerii la răspundere penală a autorilor şi recuperării prejudiciului.

În vederea prevenirii comiterii unor astfel de infracţiuni şi populaţia are un rol deosebit de important, în primul rând prin luarea unor măsuri de autoprotecţie, dar şi prin semnalarea poliţiei, cu operativitate a unor asemenea cazuri (fie că sunt victime sau martori).

Pentru prevenirea unor astfel de infracţiuni, recomandăm:

– dacă observaţi în jurul dumneavoastră persoane care vi se par suspecte, care vă studiază cu atenţie, părăsiţi imediat zona respectivă/ semnalaţi acest lucru şi celorlalte persoane din jurul dumneavoastră; – evitaţi să purtaţi în mod ostentativ bijuterii; – nu ţineţi la dumneavoastră sume mai de bani şi, mai ales nu vă afişaţi cu asemenea sume; – o atenţie deosebită trebuie acordată copiilor/adolescenţilor care pot deveni mai uşor victime;

Dacă totuşi aţi fost victima unei infracţiuni de tâlhărie:

– cereţi ajutorul celor din jur; – anunţaţi imediat POLIŢIA la numărul de telefon 112; – încercaţi să reţineţi cât mai mult din semnalmentele autorului/autorilor (constituţie, culoarea părului, îmbrăcăminte, eventuale semne particulare, etc.) – dacă infractorul a părăsit zona urcându-se într-un autoturism, reţineţi culoarea, marca, eventual numărul de înmatriculare şi direcţia de deplasare.

Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii

Comisar şef de poliţie Neacşu Nina Tatiana

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial