7 mai 2024
IPJ Dâmboviţa, îngrijorat de soarta adolescenţilor

IPJ Dâmboviţa, îngrijorat de soarta adolescenţilor

Ziua prevenirii victimizării minorilor

Delincvenţa juvenilă şi prevenirea victimizării minorilor reprezintă un segment al criminalităţii ce necesită o atenţie deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot deveni, cu uşurinţă, victime ale infracţionalităţii, din cauza vârstei, teribilismului şi a lipsei de experienţă.

În cadrul campaniei „ Săptămâna prevenirii criminalităţii”, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor desfăşura activităţi preventive în instituţiile şcolare din judeţ.

Se vor organiza întâlniri interactive cu elevii, părinţii şi cadrele didactice, ocazie cu care poliţiştii vor prezenta informaţii pentru a preveni victimizarea minorilor sau implicarea acestora în fapte de natură antisocială, accentul punându-se pe modalitatea în care părinţii, prin exemplu lor, respectiv printr-un comportament preventiv, adoptat în orice situaţie, pot contribui semnificativ la creşterea gradului de siguranţă al celor mici.

Tematica prezentată va fi axată pe prevenirea comportamentelor nefaste, cauzele și factorii favorizanţi în delincvenţa juvenilă (anturajul, consumul de alcool, substanţe etnobotanice), consecinţele legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către minori (răspunderea penală a acestora, efectele comiterii de infracţiuni în plan social), diferitele situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi a măsurilor de prevenire pe care le pot adopta pentru a combate fenomenul.

Elevii vor fi informați cu privire la riscurile de victimizare ce pot apărea în mediul virtual, precum și modalități de prevenire pentru nu a deveni victime.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial