3 mai 2024
Inspectorii ITM Dâmboviţa, în control în saloanele de înfrumuseţare

Inspectorii ITM Dâmboviţa, în control în saloanele de înfrumuseţare

Comunicat de presă

În perioada 17 – 20 ianuarie2024, s-a desfășurat, la nivel național, „Campania privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată în activitatea desfăşurată de angajatori din domeniile de activitate coafură, înfrumusețare și întreținere corporală”.

Acțiunile de control derulate de ITM Dâmbovița au vizat identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii din aceste domenii de activitate, dar și verificarea respectării, de către acești angajatori, a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.

În acest scop, inspectorii de muncă dâmbovițeni au verificat modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la angajarea personalului, inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în aplicaţia REVISAL, în termenul legal; timpul de muncă şi timpul de odihnă; acordarea de repausuri periodice (repausul săptămânal, zilnic, sărbătorile legale); salarizarea.

Obiectivele campaniei au fost identificarea și eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare și, astfel, diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale menţionate.

Ca urmare a celor 40 de controale efectuate de ITM Dâmbovița, au fost aplicate 3 sancțiuni în valoare de 6 mii de lei și au fost dispuse 30 de măsuri de conformare.

Cele mai frecvente neconformități constate au fost următoarele:

• neevidenţierea reală, în documentele de evidenţă a timpului de muncă, a

numărului de ore efectiv lucrate de către salariaţi;

• neacordarea repausului săptămânal și a sporului pentru angajații care lucrează în weekend;

• nerespectarea prevederilor referitoare la completarea REGES/REVISAL;

• întocmirea eronata a foilor de prezență.

Lixandru Marius

Inspector Șef

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial