Dum. dec. 1st, 2024

În vremuri grele, Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice Răcari îşi închide porţile.

Primarul Marius Caraveţeanu: “O nouă cumpănă avem la orizont. Ce nu te doboară, te întărește!”

Povestea din spatele acestei decizii grele este revoltătoare. Nu îţi vine să crezi cum politicul îşi bagă coada şi în soarta nemiloasă a unor bunici loviţi de boli şi suferinţe. Iar acum, puşi pe drumuri în prag de iarnă.

Cei de la judeţ se gândesc la salariaţii trimişi în şomaj?

“𝗡𝗨 Ș𝗔𝗡𝗧𝗔𝗝𝗨𝗟𝗨𝗜

Așa a votat Consiliul Local Răcari în privința cedării către Consiliul Județean Dâmbovița a întregului patrimoniu reprezentând Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice Răcari. 👵👴🏠

Nu am cedat presiunilor de a transfera Căminul de bătrâni în urma anulării Hotărârii Consiliului Județean prin care acesta asigura plata salariilor.

Cum s-a ajuns aici? Scurt istoric, pentru a lămuri cum stau exact lucrurile și nu cum le prezintă în localitate și nu numai, diverși șomeri!

Nu cerem îndurare, nu cerem milă! Dorim doar să informăm opinia publică despre adevărata stare de fapt! Cine nu este de acord, „să ridice piatra”!

În anul 2008, am fost solicitați de către conducerea CJD Dâmbovița să punem în funcțiune Centrul de la Ghergani, astfel încât să putem prelua de la Săcuieni beneficiarii aflați într-o situație limită la acea vreme, cazați într-o clădire retrocedată, pe picior de evacuare. Despre condiții, nu mai vorbim! Erau pentru „Știrile PRO TV”!

Consiliul Local deținea și deține clădiri în care funcționase Spitalul de copii Ghergani, dar fără a dispune de utilități, dotare etc.

Am fost rugați să găsim soluții pentru punerea în funcțiune, cu angajamentul că se vor aloca fonduri la prima rectificare din luna august. Din păcate, nu a fost precizat anul. Spun asta pentru că nici până astăzi nu am primit sumele necesare acoperirii cheltuielilor de punere în funcțiune!

A urmat asocierea dintre cele două instituții, transferul beneficiarilor de la Săcuieni la Ghergani, asociere care a funcționat impecabil până în august 2024! Toate verificările efectuate de către instituțiile abilitate s-au încheiat cu mici recomandări și deseori cu felicitări!

Am traversat pandemia! În acea perioadă am învățat multe. Am cunoscut caractere. Ce-i drept, unele mizerabile, precum virusul.

Revenind la istoria centrului:

A fost pus în funcțiune la 01.01.2009. De la acea dată, am cunoscut povești de viață cum rar îți este dat să întâlnești. Cel puțin lunar eram prezenți în centru cu diverse acțiuni, în încercarea reușită, parțial, de a substitui absența celor dragi beneficiarilor noștri.

Ziua fatidică, 29 mai 2024!

Are loc vizita neanunțată a conducerii CJD la Căminul de bătrâni. Un dialog scurt aprinde fitilul:

„Bună ziua!”

„Bună ziua, domnule președinte! Domnul primar știe că vizitați centrul?”

Bummmm! Artificierii de serviciu (din delegație) aprind fitilul!

„Știți de unde vă primiți salariile?”

„Da, de la Consiliul Județean.”

„Nu o să mai primiți!”

„Pentru gestul mizerabil pe care l-ai făcut, o să-ți răspundem înzecit!”

La care din ele se face referire? Că nu m-am prins!

În ziua de 18.06.2024, primim adresa de înștiințare prin care suntem informați că se va propune anularea hotărârii de asociere între cele două instituții, din cauza proiectelor de dezvoltare pe care CJD le are în program, lucru care se întâmplă foarte rapid în ședința CJD din data de 25.06.2024. Și asta când vorbim de viața unor semeni aflați în dificultate. Joac-o p’asta, cum s-ar zice!

În data de 24.07.2024, are loc ședința Consiliului Local Răcari, la care participă și conducerea CJD Dâmbovița, ședință care se încheie cu două propuneri:

• încheierea unei noi asocieri dintre cele două instituții

• transferul de proprietate între aceleași entități

În această ședință se agrează prima variantă, care, din păcate, nu primește girul celor care stabilesc, vremelnic, destinul județului.

Să traducem puțin:

CJD nu a mai avut resurse pentru finanțarea salarizării, așa cum s-a angajat în 2008, dar a găsit sumele necesare pentru finanțarea activității acestuia cu condiția să fie predat acestuia. Cum ar zice Firicel: „Bă, ești nebun!? Ceva miroase, ca să nu zic, pute!”

Când vorbim de soarta unei categorii aflate în dificultate, tu iei decizia de pe o zi pe alta?!

◼️Urmează o corespondență pe acest subiect între cele două instituții, demersuri la Ministerul Muncii, toate fără un rezultat pozitiv pentru finanțarea centrului.

◼️ Am inițiat proiect de hotărâre prin care am propus ca Centrul să rămână în patrimoniul localității. Consiliul Local a încuvințat acest lucru într-o majoritate covârșitoare: 14/1! Acel „1” a votat pentru a transfera patrimoniul localității în speranța dobândirii unui loc de muncă, după ani și ani de frecat banca în parc și tăiat frunze la câini.

Primarul, desigur, nu votează! Dar, dacă aș fi putut, aș fi votat cu două mâini! Cum să-ți dai averea localității, cum?! Doar pentru satisfacerea unor interese personale și de grup?! Nu cât sunt eu primar! Eu îmi apăr sărăcia și nevoile și neamul…

◼️ În data de 26.09.2024, am propus Consiliului Local Răcari suspendarea activității Centrului până la identificarea unor noi surse de finanțare a activității acestuia! Firesc, acesta a încuvințat propunerea mea! Și aici aș fi votat cu două mâini, dacă puteam!

◼️ Urmează relocarea beneficiarilor, șomaj tehnic pentru colegi. Pentru o perioadă cât mai scurtă, sper!

O nouă cumpănă avem la orizont. Ce nu te doboară, te întărește!

Ca trestia, ne-am îndoit sub vânt, dar nu ne-am rupt!

Nu, nu suntem ca Pasărea Phoenix, pentru că nu suntem cenușă!

„Asta-i pohta ce-au pohtit!”

Cornel, ai greșit! (Și) de data asta! Nu ți-ai ascultat conștiința, ci ai ascultat artificierii din jurul tău care asta își doreau: dinamitarea relației instituționale existente între cele două Consilii, cât și a relației interumane dintre două persoane!

Refuz să cred că este decizia ta! Ai fost singurul om politic care m-a întrebat de sănătate în perioada pandemiei! Nu ești tot tu?!

Ce-i drept, multe cunoștințe comune spun că nu te recunosc! Nu am putut să le contrazic!

Da, Consiliul Local Răcari a decis suspendarea activității în absența finanțării salarizării! Ca să o lămurim și p-asta, cum ar zice cineva!

Știu, o prietenie în sus sau în jos nu mai contează astăzi, când au apărut, în urma precipitațiilor, sute!

Din stratosfera politică, abia îi mai vedem pe foștii!

Cu ceva vreme în urmă, la o cafea premium, te-am avertizat despre ce se discută în piață! Nu cred că ai păstrat confidențialitatea discuției! Cred că ceea ce se întâmplă astăzi are legătură cu acea întâlnire! În ciuda situației neplăcute create, cred că aș face-o din nou! Din pură prietenie și respect! Unilateral!

Cornel, sa stii ca nu sunt suparat pe tine! Inteleg perfect presiunea la care esti supus de catre nucleul dur din jurul tau! Mai ales in aceasta perioada dificila! Atat ai/s-a putut! De data asta „ai tinut cu casa”, cum ar spune cineva!

Cand ai ciocnit un pahar in cinstea varstnicilor cred ca te-ai gandit si la cei de la Centrul Rezidential Răcari!

1 Octombrie, Ziua Persoanelor Vârstnice! Sumbra coincidență!

Știu, nori negri se vor abate asupra localității în perioada următoare!

Nu-i bai! De-o fi una, de-o fi alta… Ce e scris și pentru noi, bucuroși le-om duce toate, de e pace, de-i război!

Cornel, salvează, te rog, acest mesaj! Ziua când vei simți nevoia să-l recitești nu este departe! Tic, tac!

PS, pentru rebusiști: Teo, Liviu, Claudiu, Marius! Who’s next?!

Până data viitoare, să auzim numai de bine!

Acelasi, MariusŢ, a transmis Marius Caraveţeanu, primarul oraşului Răcari.