29 martie 2024
Expoziţie de fotografie la Muzeul de Artă din Târgovişte

Expoziţie de fotografie la Muzeul de Artă din Târgovişte

EXPOZIŢIE DE FOTOGRAFIE “EDVARD MUNCH – 150 DE ANI DE LA NAŞTERE”

Târgoviştenii pasionaţi de universul fascinant al artelor plastice au prilejul să admire o expoziţie specială ce va fi găzduită de Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” din Târgovişte.

Expoziţia de fotografie intitulată “Edvard Munch – 150 de ani de la naştere” cuprinde reproduceri după picturile marelui artist norvegian Edvard Munch, iar vernisajul va avea loc vineri, 12 iulie 2013 , ora 12.00 la Muzeul de Artă, str. Calea Domnească .

Edvard Munch a fost un pictor norvegian, unul dintre pionierii artei moderne, considerat precursor al expresionismului, mai degrabă un reprezentant al tradiției artistice europene decât a celei norvegiene. A fost prin natura sa un solitar, dar, paradoxal, l-au interesat foarte mult relațiile interumane, care vor reprezenta esența creației sale.

Vedeta incontestabilă a expoziţiei de la Muzeul de Artă este faimosul „Strigăt” (The Scream) al pictorului, de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta, 150 de ani. Tabloul comunică privitorului anxietatea lui Munch, surprinsă pe dealurile care înconjoară oraşul Oslo, iar mesajul pe care îl transmite întruchipează, în opinia multora, anxietatea şi frica existenţială din societatea modernă.

Pictând tabloul, Edvard Munch pătrunde în lumea fricii și a singurătății. În prim plan țipă un om, al cărui trup contorsionat convulsiv și gestul mâinilor care cuprind capul trădează o spaimă nemăsurată. Chipul gălbui se armonizează cu craniul cadaveric. Culorile mediului simbolizează starea psihică a personajului, albastrul întunecat reține glasul sfâșietor și-l reflectă cu ecou într-un golf larg, până sub cerul strălucitor , de un roșu sângeriu. Reproducerile după picturile sale se evidențiază printr-un îndrăzneț caracter inovator în sfera mijloacelor de realizare a operelor și printr-o expresivitate abstractă a formelor.

Măiestria cu care Munch a reușit să dezvăluie secretele ascunse ale temelor abordate va fi un exemplu pe care îl vor urma mulți alți artiști. Ecourile surselor sale de inspirație sunt vizibile nu numai în lucrările expresioniștilor germani, ci și în creația a doi pictori austrieci,Oskar Kokoschka și Egon Schiele.

Evenimentul este organizat sub auspiciile Ambasadei Norvegiei în România, Asociaţiei Române pentru Studii Baltice şi Nordice, Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte, şi marchează întărirea relaţiilor culturale dintre Norvegia şi România.

Expoziţia „Edvard Munch – 150 de ani de la naştere” va putea fi vizitată până pe 26 iulie, apoi va fi itinerată şi în alte centre culturale din ţară.

Biroul Relaţii Publice al C.N.M. “Curtea Domnească” Târgovişte

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial