2 mai 2024

Eveniment important în Arhiepiscopia Târgoviștei!

www.mariusbuga.ro_images_nifon110813-1Scrisoare pastoralã adresatã de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON
cu ocazia Sărbătorii Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţãrii Româneşti şi a pelerinajului la moaştele Sfântului în Catedrala Arhiepiscopală şi Mitropolitanã din Târgovişte
-11 august 2014-

 
        Ca de fiecare dată la 11 august, sediul de odinioară al Ţării Româneşti şi reşedinţă a mitropoliţilor munteni este protagonistul sărbătoririi solemne a Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, simbol puternic al bunăvoinţei lui Dumnezeu pentru locuitorii de pe aceste binecuvântate plaiuri, pildă de aleasă sfinţenie, personalitate culturală şi duhovnicească de seamă a Ortodoxiei universale şi româneşti şi aprig înnoitor al vieţii noastre bisericeşti de la începutul secolului al XVI-lea.
Înţelept cunoscător al realităţilor timpului său, Sf. Ier. Nifon a venit aici, la noi, la chemarea iscusitului voievod Radu cel Mare, pentru a revigora viaţa morală, eclezială şi culturală a strămoşilor noştri, dăruindu-ne, prin întreaga sa activitate pusă în slujba neamului nostru, un bun început extraordinarei înfloriri în plan spiritual a ţării, echilibrând, în chip providenţial, epoca de pace, armonie şi nemaipomenită dezvoltare social-economică, inaugurată de voievodul muntean amintit mai înainte.
La îndemnul Sf. Ier. Nifon, misiunea Bisericii a căpătat o nouă profunzime şi vigoare, căci marele ierarh a sprijinit folosirea cărţii, a tiparului, în promovarea valorilor Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos, pentru ca roadă îmbelşugată să aducă, în sufletele contemporanilor săi, cuvântul mântuirii, să schimbe mentalităţi, să îndrepte comportamente şi să dea mărturie lumii de frumuseţea trăirii duhovniceşti ortodoxe.
Strălucitoarea şi neapusa lumină a Ortodoxiei a risipit, prin lucrarea Sfântului Ierarh îndoiala necesităţii utilizării celor mai noi mijloace de comunicare ale timpului său, astfel că, datorită lui, Ieromonahul Macarie a tipărit, aici, la Târgovişte, în anul 1508, prima carte de pe teritoriul patriei noastre şi primul Liturghier ortodox din lume, operă tipografică continuată apoi, cu Octoihul (1510) şi Tetraevangheliarul (1512). Toate acestea au fost aniversate, în chip solemn, în anii ce au trecut (2008, 2010, 2012), de către Eparhia noastră, pentru a nu se uita că Târgovişte este, nu numai un important centru istoric, spiritual şi cultural, dar şi primul centru tipografic românesc şi din sud estul european.
        Cea mai importantă capodoperă a Sf. Ier. Nifon este, alături de marea reorganizare bisericească, profunda înnoire morală şi marele avânt al misiunii bisericeşti, fiul său duhovnicesc, Sf. Voievod Neagoe Basarab, cel care, datorită îndrumării sale spirituale şi culturale, a devenit model desăvârşit de politician creştin, adevărată întruchipare în plan public al virtuţilor creştine.
Sf. Ier. Nifon este o mărturie vie a faptului că sfinţenia este o vocaţie pentru toţi creştinii, indiferent de timpul, darurile naturale, posibilităţile de afirmare, ori specificitatea fiecăruia, toţi având datoria de a ne deschide voii şi lucrării dumnezeieşti, care vindecă, purifică şi desăvârşeşte. Chemarea la sfinţenie se adresează şi astăzi, nouă, cu aceiaşi tărie şi noutate, invitându-ne să ne preocupăm, cu prioritate, de cele duhovniceşti, neuitând nici de cele necesare vieţii cotidiene, pentru a fi de folos celor de lângă noi, prin manifestarea unei credinţe vii, lucrătoare prin iubire, jertfelnice şi generoase, care să aprofundeze comuniunea frăţească şi să facă mai uşoară vieţuirea trecătoare pe acest pământ.
Cultul Sfântului Ierarh Nifon se bucură de o mare evlavie, atât printre credincioşii din Eparhia noastră, cât şi printre cei din eparhiile învecinate şi întreaga ţară, căci marele ierarh este un model actual de sfinţenie şi moralitate, de aceea, aşa cum o arată impresionantele pelerinaje de la 11 august ale anilor trecuţi, dar şi din tot cursul anului, mii de credincioşi au ţinut să vină să se roage şi să se închine la moaştele Sfântului Ierarh, din Catedrala Arhiepiscopală şi Mitropolitană, ca semn de încredere şi speranţă în bunăvoinţa lui Dumnezeu.
Anul acesta a binevoit Stăpânul ceresc să ne bucurăm, alături de obişnuitul pelerinaj de la 11 august, ca o pregustare şi anticipare a bucuriei sărbătorii, de manifestările omagial-comemorative de la Potlogi din ziua de 9 iunie, când ne-am bucurat de debutul pelerinajului national cu moaştele Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, în acest an dedicat de către Sf. Sinod al Bisericii noastre comemorării Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
Pentru a ne bucura împreună şi a mulţumi cu recunoştinţă Bunului Dumnezeu aşa cum se cuvine, vã îndemn pe toţi, slujitori ai sfintelor noastre altare, vieţuitori ai mânăstirilor şi binecredincioşi creştini, sã veniţi, în numãr cât mai mare, la această sărbătoare duhovnicească şi culturală, în ziua de luni, 11 august a.c., de la orele 7.00,  la Catedrala Arhiepiscopală şi Mitropolitanã din Târgovişte.
Aşa cum a devenit deja o frumoasă tradiţie, manifestările liturgice vor debuta cu Pelerinajul Tinerilor, care se va desfăşura în ajunul praznicului, în ziua de duminică,  10 august, din faţa Catedralei Mitropolitane, de la ora 18.00 şi care va cuprinde centrul istoric al oraşului Târgovişte, încheindu-se, tot în faţa Catedralei, cu oficierea Acatistului Sf. Ier. Nifon şi cu închinarea la racla cu Sfintele Moaşte.
Împărtăşindu-vă părinteşti binecuvântări, rog pe Dumnezeu, Cel ce se odihneşte pururea întru sfinţii Săi, ca prin mijlocirea Sf. Ier. Nifon, să ne dăruiască, tuturor, bogate roade duhovniceşti şi ajutor pe drumul vieţii în pelerinajul spre Împărăţia cerească!

†NIFON,

ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT
fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial