29 martie 2024
Europe Direct Târgovişte – Competiţie între generaţii de voluntari

Europe Direct Târgovişte – Competiţie între generaţii de voluntari

Competiţia este un concurs între persoane fizice, grupuri etc. pentru diferite motive, realiste sau nu. Aceasta apare de obicei între cei care coexistă în acelaşi mediu. Oamenii concurează de la naştere pentru diverse lucruri, doar că în anumite cazuri se pot alege cu o experienţă extrem de bogată. Acest lucru este valabil şi în situaţia numită voluntariat. De obicei în majoritatea confruntărilor există un câştigător şi un învins şi sunt sigur că nimănui nu îi place să piardă…toţi adorăm să câştigăm, dar în cazul voluntariatului lucrurile sunt diferite. Nu există învinşi, există numai câştigători premiul fiind ceva inestimabil material: experienţa de viaţă.

A trecut mai mult de un an de când am intrat în lumea voluntariatului, un an aventuros care mi-a schimbat viaţa în totalitate şi în care am putut “gusta” acest tip de competiţie. Am explicat mai sus că este un tip special. Dar cum este caracterizat?

Ei bine…totul începe de la definiţia voluntariatului “o activitate desfăşurată din propria iniţiativă în folosul altora” în acest tip de activitate există o competiţie, iar intensitatea competiţiei este direct proporţională cu satisfacţia obţinută în urma realizării serviciului în folosul acestora. Nu există pierzători deoarece cu toţii câştigăm ceva important, experienţa şi îndemânarea. La Centrul Europe Direct al Bibliotecii Judeţene « Ion Heliade Rădulescu » Dâmboviţa există acest tip de competiţie între generaţii. Cei doi factori care fac acest lucru posibil sunt voluntarii proaspeţi (noi-veniţi) şi veteranii care acţionează în cadrul centrului de mai mult de un an. Activităţile sunt diverse, fizice sau intelectuale în urma cărora cine va pune mai mult suflet se va alege cu mai multe însuşiri valoroase care îl vor ajuta să se orienteze în viitorul personal.

Acest concurs se întinde pe toată durata “ciclului vieţii de voluntar” acesta începând din momentul în care persoana ia cunoştinţă de activităţile noastre, pe durata anilor de liceu, apoi ni-se alătură începând să se implice concurând cu alţi voluntari pentru a realiza cât mai bine actul de binefacere, până va ajunge la stadiul de veteran urmând să îşi continue studiile la universitate. Desigur totul nu se termină aici, contractul fiind reînnoit o dată pe an doar că nu va avea atât de mult timp liber la dispoziţie ca în anii liceului.

În urma deschiderii secţiei pentru adolescenţi competiţia la noi a atins alte orizonturi. Descopăr cu stupoare uneori că sunt înfrânt de fratele meu cu şase ani mai mic la un meci de box pe platforma wii datorită dexterităţii specifice vârstei sale. Cazurile diferă desigur, uneori experienţa noastră este superioară celor mici dar oricum s-ar sfârşi ne distrăm copios şi învăţăm unii de la alţii. Secţia pentru adolescenţi este deschisă pentru oricine, nu este nevoie să fii voluntar pentru a beneficia de consola playstation 3 şi platforma wii, dar dacă îţi doreşti o experienţă plină de încercări care îţi vor forma caracterul alătură-te nouă şi devino un mândru voluntar al Centrului EUROPE DIRECT. Te aşteptăm în timpul săptămânii de luni până vineri între orele 08.00 şi 16.00 la Biblioteca Judeţeană “Ion Heliade Rădulescu”.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial