17 aprilie 2024
DSP Dâmboviţa face lumină în scandalul TBC

DSP Dâmboviţa face lumină în scandalul TBC

COMUNICAT DE PRESA

Referitor la cazurile de tuberculoza diagnosticate la membrii unei familii din comuna Poiana, facem urmatoarele precizari:

In data de 22 ianuarie 2013, Serviciul Boli Transmisibile din cadrul Directiei de Sanatate Publica Dambovita a fost notificat ca, in Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta Targoviste, s-a prezentat in ziua de 21 ianuarie 2013, o pacienta, din localitatea Poiana, eleva in clasa a-X-a la un liceu din orasul Titu.

Aceasta acuza dureri abdominale iar din anamneza medicala, a reiesit ca provenea dintr-un focar familial de tuberculoza, al carei tata decedase in anul 2012 din aceasta cauza. Medicii au decis sa fie transferata la Institutul Pneumoftiziologic “Lacul Barna” Bucuresti.

De la data notificarii, Directia de Sanatate Publica Dambovita a demarat ancheta epidemiologica si a luat urmatoarele masuri:

– in focarul familial, s-a stabilit lista contactilor – patru membrii de familie, un adult si trei copii, care au fost investigati de catre medicul specialist al Dispensarului TBC Titu. In urma acestora, mama este trimisa spre internare la Sanatoriul TBC Moroieni,unde, in data de 31 ianuarie 2013, a primit diagnosticul de tuberculoza, fiind depistata BK pozitiv iar surorile sa fie internate la Spitalul “Lacul Bucura” din Capitala, pentru investigatii suplimentare. Pana ieri, 31 ianuarie 2013, nici una dintre minore nu a primit confirmarea de BK pozitiv, dar le-a fost instituit tratamentul profilactic.

– la liceul din Titu, unde invata una dintre surori, au fost stabiliti contactii (28 de elevi si 6 cadre didactice) si li s-a efectuat in data de 25 ianuarie 2013, testareaIDR la tuberculina iar la 10 dintre acestia li s-a efectuat ulterior si o radiografie pulmonara. Un pacient a prezentat adenopatie hilara bilaterala si a fost indrumat catre Institutul de pneumoftiziologie Bucuresti pentru investigatii suplimentare si stabilire diagnostic. Toti contactii sunt in evidenta medicului specialist din cadrul Dispensarului TBC Titu care le efectueaza, conform procedurilor, examinari clinice periodice.

Directia de Sanatate Publica Dambovita a efectuat prin personalul specializat, operatiuni de dezinfectie in data de 23 ianuarie.

– pentru contactii de colectivitate de la Scoala Generala Poiana, medicul specialist prescrie examen clinic periodic, fara a fi necesare examene medicale suplimentare, minorele fiind BK negative.

In ambele unitati scolare, Directia de Sanatate Publica Dambovita a instituit masuri de dezinfectie, curatenie, dar si de educatie pentru sanatate.

Focarul ramane sub supravgherea specialistilor care vor emite ancheta epidemiologica definitiva la inchiderea acestuia.

Director executiv adjunct sanatate publica,

Purtator de cuvant,

Dr. Gabita NEAGU

Cons. Marinela POPA

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial