26 aprilie 2024

Directorul Institutului de Biologie Bucureşti, explicaţii despre apa contaminată de la Pucioasa

baraj-puc„Noi avem în tubul nostru digestiv şi eşerichia coli şi clostridium perfingens. Infecţiile cu această bacterie se datorează consumului în principal de alimente contaminate, în principal carne de pui şi de vită. Ea poate apărea şi în apă, în principal datorită fecalelor care provin de la ferme şi gospodării.

Sigur că numărul de bacterii este foarte important. În 99,9% din cazuri bacteria care provoacă diaree, stare de vomă şi de rău se ia de la alimentele de origine animală. Sunt cinci tipuri de clostridium perfringens, notate de la A la E, iar toate aceste tipuri produc toxine, în număr de 16 identificate până în prezent, dar sigur sunt mai multe.

Există şi această toxină enterocolică, ce dă formele de diaree apoasă, în urma consumului unui aliment contaminat. Fenomenele pe care vi le-am spus de greaţă, vomă şi diaree nu ţin mai mult de câteva ore şi, fără niciun tratament, situaţia se rezolvă. Nu există persoană care să nu fi avut cel puţin o dată în viaţă contact cu această bacterie.

Din momentul în care am avut contactul, în circa una-două săptămâni, producem anticorpi, aşa că la următorul contact, avem anticorpi şi practic nu ne mai deranjează această bacterie. Infecţia cu bacteria din apa potabilă este aproape imposibilă, deci nu sunt semnalate cazuri de infecţii cu clostridium în care sursa infecţiei să fie apa potabilă.

De exemplu, SUA raportează peste un milion de pacienţi care au suferit o infecţie cu clostridium perfringens, iar decesele sunt foarte rare la forma aceasta enterocolică.

Numărul de bacterii care să provoace o enterocolită trebuie să fie foarte mare, 100 de milioane de bacterii pe mililitru, deci trebuie să ingeri o cantitate importantă, deci câteva mii sau sute de mii de bacterii de clostridium perfringens, în special din produsele din carne insuficient tratate termic. Bacteria are şi o proprietate interesantă, cel mai bine creşte la 44 grade şi rezistă şi până la 60 de grade, deci alimentele trebuie bine fierte…”, a explicat academicianul Octavian Popescu, directorul Institutului de Biologie Bucureşti, din cadrul Academiei Române, present, ieri, la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial