3 mai 2024
Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, pe agenda Colegiului prefectural

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, pe agenda Colegiului prefectural

R A P O R T

privind actiunile intreprinse pentru realizarea Programului National de Imunizare in Judetul Dambovita

I. PROGRAMUL NATIONAL DE IMUNIZARI

In vederea realizarii Programului National de Vaccinare in judetul Dambovita,D.S.P. prin compartimentului de Supraveghere si Control Boli Transmisibile a intreprins actiuni sustinute pentru obtinerea unei acoperiri vaccinale optime a grupelor populationale eligibile la vaccinare .

Vaccinul necesar este achizitionat centralizat de catre Ministerul Sanatatii iar repartitia se face in functie de solicitarea fiecarui judet.

Necesarul de vaccin se stabileste pe baza verificarilor semestriale obligatorii si ori de cate ori situatia o impune a catagrafiilor si registrului unic de vaccinari ale celor 252 medici vaccinatori (240 medici de familie si 12 medici cabinete scolare) si se urmareste cuprinderea la vaccinare a tuturor copiilor asigurati si neasigurati.

Vaccinul este preluat periodic de la depozitul central, transportat si depozitat in conditii de maxima siguranta cu temperatura controlata la sediul DSP,in camera frigorifica cu o capacitate de 12 mc, de unde este distribuit furnizorilor de servicii medicale, in baza contractelor de furnizare vaccinuri incheiate cu DSP: in mod direct (medicii de familie si spitalele) sau prin intermediul consiliilor locale (cabinetele medicale scolare).

Lunar,personalul de specialitate din DSP, verifica modul de depozitare,administrare a vaccinurilor si completarea evidentelor primare la nivelul cabinetului medical individual si asigura consultanta in cazul problemelor ce pot apare in activitatea de vaccinare.

In anul 2012 s-au administrat vaccinurile:

– BCG = 2900 doze; – Hepatitic B = 5841 doze; – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B si hepatita B = 4722 doze; – Pentaxim (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B) = 9917 doze; – Vaccin diftero-tetanic-pertussis acelular = 4245 doze; – Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion = 4474 doze; – Vaccin polio inactivat la clasa a II a si a III a = 8708 doze; – Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion la clasa I si a II a = 8470 doze; – Vaccin diftero-tetanic pentru adulţi la clasa a IX a si a X a = 2422 doze;

In anul 2012 au existat disfunctionalitati datorita lipsei unor vaccinuri care nu au fost achizitionate la nivel central (exemplu: Pentaxim in lunile a VIIa , a VIII a, si a IX a) iar in anul 2013 a vaccinului Infanrix hexavalent (diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B si hepatita B )incepand cu lunile a II a si a III a.Cu toate acestea,printr-o buna colaborare a serviciului Epidemiologie cu medicii vaccinatori,au fost recuperati copiii restantieri la vaccinarile deficitare din lunile iulie-septembrie,reusindu-se o acoperire vaccinala foarte buna pana la sfarsitul anului.

In luna februarie 2013, in urma rezultatelor activitatii de estimare a acoperirii vaccinale la copiii in varsta de 18 luni (copiii nascuti in luna a VII a 2011),rezulta o acoperire vaccinala care se suprapune peste cerintele OMS:

Copii de 18 luni:

BCG = 99,65%

Vaccin Hepatitic B = 100% Vaccin diftero-tetanic-pertussis acelular = 97,18% Vaccin Haemophilus B = 97,18% Vaccin Poliomielitic = 97,18% Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion = 96,83%

Exista o permanenta comunicare intre serviciul Epidemiologie si medicii vaccinatori prin instruiri trimestriale. La introducerea unor noi vaccinuri in Programul National de Vaccinare se organizeaza instruiri privind componenta,modul de administrare a vaccinului,grupele eligibile, reactiile adverse post vaccinale ce pot apare.

Rezultatele bune obtinute in derularea Programului National de Imunizare au fost posibile si datorita bunei colaborari cu Inspectoratul Scolar Judetean si consiliilor locale. Toate problemele care apar in cursul unei campanii de vaccinare ,atat la cabinetele medicilor de familie cat si la cabinetelor medicale scolare, sunt rezolvate imediat printr-o comunicare permanenta.

II. MANAGEMENTUL CAZURILOR DE SUSPICIUNE/CONFIRMATE CU DIAGNOSTICUL DE GRIPA

Scopul activitatii compartimentului de Supraveghere si Control Boli Transmisibile privind supravegherea gripei este:

1.evaluare a potentialului epidemiologic 2. monitorizarea evolutiei gripei ,infectiilor acute respiratorii (ARI) precum 3.cunoasterea severitatii infectiei gripale, in populatia judetului Dambovita,concretizata in supravegherea epidemiologica activa prin strategia pe care ne-am propus-o si a avut/are drept obiectiv urmatoarele actiuni: – pregatirea retelei de asistenta curativa cu potential clinic posibil – informarea populatiei privind masurile care trebuie luate

1.Monitorizarea morbiditatii si severitatii

Dintr-o analiza comparata a sezonului 2011-2012 cu sezonul 2012-2013, morbiditatea prin infectii respiratorii a fost: :

Sezon 2011-2012 Sezon 2012-2013 ARI = 32875 cazuri ARI= 21383 cazuri ILI = 5 cazuri(3 pozitive) ILI = 35(21 pozitive) SARI = 2 cazuri suspiciune SARI= 2 cazuri(1 confirmat) (infirmate) ARI=Infectie acuta respiratorie ILI = Infectii respiratorii compatibile cu gripa SARI = Infectie acuta respiratorie severa

Desi morbiditatea prin ARI este sensibil mai crescuta in sezonul 2011-2012 aceasta se datoreaza unei mai bune raportari din partea furnizorilor de servicii medicale.

In sezonul actual inregistram o mai buna raportare a sectiei Boli Infectioase si o subraportare a celorlalti furnizori de servicii medicale,preocupati fiind de valuri epidemice pe alte

afectiuni(scarlatina,varicela). 2.Monitorizarea circulatiei virusurilor gripale umane cu potential epidemic si pandemic

In sezonul 2011-2012 se constata o slaba ciurculatie a virusurilor gripale cu potential epidemic si pandemic.

– Numar cazuri cu suspiciunea de gripa = 5 cazuri din care 3 pozitive, cu virus tip A,subtip AH3 – Numar cazuri de SARI = 2 care s-au infirmat

In sezonul 2012-2013 s-au inregistrat :

– Numar cazuri cu suspiciunea de gripa = 36 din care 21 pozitive cu uramatoarele tipuri: – 5 cazuri cu virus tip A,subtip AH3 – 4 cazuri cu virus tip A,subtip AH1 pandemic 09 – 12 cazuri cu virus tip B – Numar cazuri de SARI = 2 din care 1 pozitiv cu virus AH1 pandemic 09

3. Monitorizarea rezistentei la antivirale, a virusului gripal, prezent la antiviralele uzuale.

4.Monitorizarea in investigarea etiologica a focarului,in special a celor de colectivitate

Exemplu:- focarul familial cu 2 cazuri din care unul a fost infirmat cu gripa – focarul din Spitalul Judetean – sectia ATI :cu diagnosticul de SARI ,confirmat cu virus gripal AH1pdm09

5.Supravegherea evolutiei unor indicatori indirecti ai activitatii gripale(concedii medicale)subtantial conturat in sezonul actual.

6.Recomandarea de masuri si actiuni de sanatate publica bazate pe evidente.

1.Instruiri ale personalului medical privind metodologia gripei din unitatile sanitare cu paturi si altor furnizori de servicii medicale:sectia Boli Infectioase ,pneumologie,cabinete medicale de familie . 2.Inca din luna septembrie al fiecarui an calendaristic se intocmesc catagrafii nominale pentru interventia vaccinala a grupelor la risc(bolnavi cronici,gravide,personal medical,persoane institutionalizate si persoane peste 65 ani).

In sezonul 2011-2012 s-au achizitionat pe plan local un numar de 6435 doze vaccin antigripal,s-au primit de la Ministerul Sanatatii 19800 doze,s-au returnat la Institutul Cantacuzino un numar de 7816 doze. S-a efectuat vaccinarea grupelor de risc astfel:

– bolnavi cronici = 5763 insemnand o acoperire vaccinala de 19% – gravide = 41 insemnand o acoperire vaccinala de 2% – personal medical = 1970 insemnand o acoperire vaccinala de 41% – persoane institutionalizate = 698 insemnand o acoperire vaccinala de 45% – persoane peste 65 ani = 9832 insemnand o acoperire vaccinala de 26% – personal din M.A.I. = 115 insemnand o acoperire vaccinala de 100% Total vaccinati = 18419

In sezonul 2012-2013 s-au primit 28320 doze vaccin antigripal de la Ministerul Sanatatii si s-au vaccinat :

– bolnavi cronici = 9895 insemnand o acoperire vaccinala de 33% – gravide = 48 insemnand o acoperire vaccinala de 06% – personal medical = 1670 insemnand o acoperire vaccinala de 51% – persoane institutionalizate = 685 insemnand o acoperire vaccinala de 58% – persoane peste 65 ani = 14347 insemnand o acoperire vaccinala de 36% – personal din M.A.I.=120 insemnand o acoperire vaccinala de 100% Exista inca un numar de 1375 doze vaccin antigripal la cabinetele de familie din judet.

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Sorin Stoica

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial