7 mai 2024
Deputatul Daniel Blaga – “Instituțiile nu îți vor mai cere informații și documente pe care le au deja”

Deputatul Daniel Blaga – “Instituțiile nu îți vor mai cere informații și documente pe care le au deja”

“Mai țineți minte dosarul cu șină? Firește, a fost, dincolo de-un izvor nesecat de glume, o realitate tristă și subră a unei Românii care ținea morțiș să nu-și modernizeze sistemul administrativ. De azi încolo, „traseul” de la un ghișeu la altul, cu nervii și frustrările inerente ce erau firești, devine o amintire. O „poveste” (cu final fericit) pe care sper să o mai spunem doar copiilor noștri.

Pentru că „Legea interoperabilității”, creionată atent, cu profesionalism și dedicare de colega mea Diana Buzoianu, venită la finalul a zeci de ore de dezbateri cu experții din cadrul grupului de lucru Law and Technology Lab și asumată transpartinic, e de acum o realitate. Și-odată cu ea, România intră în secolul XXI și la acest capitol! Ce înseamnă, concret, legea interoperabilității?

✅ Instituțiile nu îți vor mai cere informații și documente pe care le au deja; ✅ Sunt reglementate registrele de baze de date – adică bazele de date principale cu privire la persoanele fizice, persoanele juridice, imobile și automobile de unde vor putea fi luate informații direct între instituții, nu de la cetățeni;

Vei putea cunoaște mereu ce instituție ți-a accesat datele prin platforma de interoperabilitate;✅ Sunt prevăzute măsuri de securitate cibernetică pentru ca datele tale să fie în siguranță;✅ Sunt prevăzute amenzi pentru instituțiile și autoritățile publice care nu vor aplica legea și vor continua să ceară documentele sau informațiile direct de la cetățeni”, a transmis deputatul Daniel Blaga, preşedinte al USR Dâmboviţa şi secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial