3 mai 2024
Deputatul Daniel Blaga – ”Despre importanța apărării democrației, chiar și-atunci când asta nu ne privește (încă) în mod direct”

Deputatul Daniel Blaga – ”Despre importanța apărării democrației, chiar și-atunci când asta nu ne privește (încă) în mod direct”

”Despre importanța apărării democrației, chiar și-atunci când asta nu ne privește (încă) în mod direct

De ceea ce ne era teamă, nu am scăpat. Rusia a denunțat ieri unilateral acordul de la Minsk, încălcând drepturile și legislația internațională prin alegerea de a recunoaște „oficial” republicile „separatiste” Donbass și Luhansk. N-a fost nevoie decât de-un „lider” cu idealuri autocratice și cu (probabil) dorință de-a „reîntregi”, fie și parțial, vechiul URSS. Ceea ce se petrece acum în estul Ucrainei nu reprezintă o noutate pentru Rusia.

Acum 8 ani, Crimeea primea același „tratament” din partea aceluiași Vladimir Putin. „Anexarea” a fost realizată tot prin violență și tot sub auspiciile întețirii violenței, tocmai pentru ca victima să nu aibă șansa de a răspunde. Abhazia, Nagorno-Karabah sau Oseția de Sud reprezintă alte exemple recente, ca să nu mai vorbim de un alt exemplu care s-a petrecut atât de aproape de ochii noștri: Transnistria.

A nu condamna ferm astfel de acte e a oferi unor conducători cu aspirații totalitare șansa de-a ne transforma (și) pe noi în astfel de victime. În timp, firește, însă începem să resimțim și noi efectele fake news-urilor tot mai puternice de pe filiera moscovită. Nu cred că-i nevoie să o mai spun și eu, sunt convins că gândim la fel: fiecare țară are întreg dreptul de a-și alege calea spre democrație.

O cale ce-ar trebui, în cazul vreunei acțiuni externe, încurajată. Prefăcându-ne că ceea ce se întâmplă un pic dincolo de granițele noastre nu ne privește deloc nu-i însă o soluție. Și nu doar pentru că asta ne transformă în complici ci mai ales pentru că acest lucru ar însemna să invităm o istorie să se repete. O istorie pe care am trăit-o și noi. Decenii întregi. Crunte decenii.

USR condamnă ferm această decizie unilaterală a lui Vladimir Putin iar sancțiunile drastice impuse Rusiei ar trebui să reprezinte fără forță de tăgadă răspunsul Europei. N-avem voie să închidem ochii. N-avem voie să ne prefacem că astfel de acte nu ne afectează cu nimic. Oricât ar încerca orice propagandă să „împingă” în față astfel de știri”, a precizat deputatul Daniel Blaga, liderul USR Dâmbovița.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial