6 mai 2024
Deputatul Daniel Blaga – “Despre educație pare că vorbim, din păcate, doar în prag de alegeri electorale. Pe hârtie, totul sună minunat”

Deputatul Daniel Blaga – “Despre educație pare că vorbim, din păcate, doar în prag de alegeri electorale. Pe hârtie, totul sună minunat”

„Am ajuns cu calitatea educației într-un punct de minim”. Cuvintele, deși pe buzele (mai) tuturor, aparțin ministrului Educației în funcție. Aflat la al 3-lea mandat din ultimii 10 ani, domnul Sorin Cîmpeanu spune singur că a eșuat.

Acesta e însă doar unul dintre motivele pentru care USR a depus moțiune simplă pentru demiterea sa, căci proporțiile dezastrului din Educație sunt aproape abisale: 40.000 de copii care n-au mai susținut bacalaureatul în acest an, alți 17.000 care n-au ajuns nici măcar la Testarea Națională, nici măcar o școală adăugată în programul pilot „Masă caldă în școli” în ultimii ani, un buget infim alocat Educației (sub 2,3% din PIB), un procent înfricoșător al copiilor care trebuie să aleagă între mâncare, haine sau rechizite (aproximativ 33%) iar luminița de la capătul tunelului nu mai pare că se vede, mai ales dacă ne gândim la faptul că 20% dintre copiii români merg la culcare flămânzi seară de seară iar 6 din 10 tineri absentează de la cursurile școlare pentru că trebuie să lucreze în gospodărie.

📉 Despre educație pare că vorbim din păcate doar în prag de alegeri electorale. Pe hârtie, totul sună minunat. „România educată” a fost un dicton extrem de uzitat în urmă cu 2 ani de zile. Dincolo de vorbe însă, cifrele relevă o realitate pe care nu mai putem s-o ignorăm. O realitate pe care trebui să o înfruntăm onest, pentru că soluțiile reale nu pot să vină atâta timp cât nu recunoaștem c-avem o problem. A pune elevul pe primul plan devine astfel mai important ca oricând, căci în caz contrar riscăm să lăsăm România fără un viitor real. Domnul Cîmpeanu a dovedit că nu-i interesat de acest aspect iar analiza sa „pe subiect” e suficientă: „Am ajuns cu calitatea educației într-un punct de minim”. Să n-o lăsăm astfel să coboare și mai jos.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial