28 aprilie 2024
Deputatul Daniel Blaga, declarație în Parlament despre situația COS Târgoviște – ”Grupul italian Beltrame a făcut demersuri consistente pentru a prelua societatea”

Deputatul Daniel Blaga, declarație în Parlament despre situația COS Târgoviște – ”Grupul italian Beltrame a făcut demersuri consistente pentru a prelua societatea”

”Stimați colegi,

Supun atenției dumneavoastră situația Combinatului de Oțeluri Speciale din Târgoviște.

De la unul dintre cei mai mari angajatori din județul Dâmbovița, combinatul a ajuns în insolvență și în cele din urmă la un singur pas de faliment.

În urma privatizării din anul 2002, societatea a fost preluată de grupul rus Mechel, trecând apoi în proprietatea unei firme înregistrată în Cipru. În tot acest timp, numărul salariaților scade constant de aproape zece ori până la o mie de oameni.

Lipsa investiților și mutarea utilajelor performante peste graniță de către patronatul rus a produs rezultate nedorite, combinatul chinuindu-se tot mai mult și performând tot mai puțin, de la an la an.

În tot acest timp, patronatul rus înregistrează datorii considerabile la bugetul de stat, angajații COS revoltându-se pe bună dreptate și ajungând chiar să protesteze în stradă de mai multe ori. Ecourile produse? ANAF a trecut la executarea silită a COS, iar administratorii ruși decid să vândă combinatul.

Între timp, activitatea combinatului a ajuns să fie paralizată cu totul iar puținii salariați rămași au fost trimiși acasă. În plină campanie electorală, la sfârșitul anului 2020, statul român și-a propus să preia activele funcționale ale combinatului dâmbovițean prin așa zisa “dare în plată” în contul datoriei acumulate, însă nu cred că aceasta ar fi fost soluția corectă pentru reluarea activității COS.

Să nu uităm de exemplu că patronatul rus are de achitat o datorie de circa 40 de milioane de euro către ANAF. Anul acesta, după opt ani de insolvență și chin, s-a pronunțat falimentul COS în prima instanță. Încă de dinainte de acest moment, am afirmat public că am convingerea că doar un investitor privat serios ar putea readuce Combinatul acolo unde i-a fost locul de drept.

Și că în zona privată stă cheia salvării și implicit a reluării activității COS Târgoviște.

Acum nu pot decât să mă bucur că un asemenea investitor, grupul italian Beltrame, a făcut deja demersuri consistente pentru a prelua societatea aflată în prăpastie.

Reprezentanții grupului italian au inspectat deja utilajele combinatului de la Târgoviște și au înaintat o ofertă de cumpărare a activului societății. Vorbim despre unul dintre cei mai importanți producători de bare din oțel și oțeluri speciale din Europa. Și o companie care nu este străină de investițiile realizate în țara noastră.

Am participat la mai multe întâlniri cu oficialii italieni și cu autoritățile din județul Dâmbovița și municipiul Târgoviște, cu privire la această investiție extrem de importantă.

Am purtat discuții cu mai mulți angajați și cu liderii de sindicat ai Combinatului și sper alături de aceștia în redresarea COS Târgoviște, o redresare atât de necesară oamenilor, familiilor acestora, dar și economiei județului și a țării. Chiar dacă drumul e încă unul lung, primii pași au fost făcuți.

COS merită însă din plin această nouă șansă la viață”, a declarat, în Parlament, deputatul Daniel Blaga, președintele USRPLUS Dâmbovița.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial