“De ce sunt hulite din anumite direcții fondurile europene?
O explicație pe scurt: Cu toate că aduc, dincolo de bani, extrem de multă plus-valoare în țară, fondurile europene și proiectele europene n-au fost de fiecare dată privite „cu ochi buni”, „diversiunile” pornind mai mereu dinspre zona politică. Beneficiind de proiecte proprii cu diverse scheme de ajutor în zona administrativă, România a „trăit” numeroase ”rebrand”-uiri penibile ale unor proiecte precum ”Anghel Saligny” – în fapt, o modalitate pentru vechea clasă politică de a-și „plăti” colaboratorii și subordonații; de la primari la prefecți și alte entități bine „înfipte” la proverbialul ciolan.
Dacă în aceste cazuri există suficiente portițe legale pentru ca sumele înscrise pe hârtie să „ajungă la toată lumea”, lucrurile stau diferit în cazul fondurilor europene – aici fiecare bănuț e urmărit și trebuie justificat cu acte. În acest caz, deși sumele sunt mult mai mari, dezinteresul e direct porporțional adesea, pentru că la întrebarea „mie ce-mi iese” răspunsul e unul singur, deloc pe placul politicienilor din vechea gardă „oportunitatea de a servi cu demnitate și de a aduce plus-valoare în comunitate”.
Să nu vă surprindă astfel bazaconiile vehiculate în aceste zile dinspre RomSilva și PER și îndreptate în direcția PNRR. NU, UE nu ne vrea pădurile, vrea pur și simplu să se asigure de faptul că „mafia lemnului” nu va mai reprezenta o realitate aici, cu atât mai puțin cu complicitatea Statului.
UE cere astfel anumite reforme, reforme pe care aceste instituții îmbâcsite, adesea complici cei puțin morali ai haosului generalizat din ultimele decenii, n-au cum să le primească cu brațele deschise. E important însă să nici nu mai aibă de ales.
Bleg apărător al pădurilor, ca să nu spunem mai multe, Romsilva se vede acum în postura de a se transforma în bine sau de a arunca fumigene. Momentan optează pentru cea de-a doua variantă. Am însă convingerea că oamenii de bine nu vor pleca pe această „fentă”, așa cum n-au plecat nici pe altele.
În loc de PS, zic doar că PNRR va aduce României 1 MILIARD de Euro pentru păduri: 800 de milioane pentru cel mai mare program de împădurire din istoria țării și 200 de milioane pentru digitalizarea sistemelor de supraveghere.
Concret, o Românie mai sănătoasă, cu mult mai mult „aur verde” și o țară care va avea mijloace mai bune de a-i prinde asupra faptului pe cei care vor atenta la această bogăție naturală”, spune deputatul Daniel Blaga, liderul USR Dâmboviţa.