18 aprilie 2024
Daniel Blaga, deputat USR PLUS de Dâmboviţa, replică dură după postarea primarului din Târgovişte, despre amenzile de pe Centrul Vechi

Daniel Blaga, deputat USR PLUS de Dâmboviţa, replică dură după postarea primarului din Târgovişte, despre amenzile de pe Centrul Vechi

“<„Cum mă, pentru toată lumea domnu’ primar e domnu’ primar și pentru tine domnu primar e un hoț? Da, pentru mine domnu primar e un hoț!” > — Cuvintele, le știți probabil. Îi aparțin lui Stan Țugurlan, bunul prieten a lui Ilie Moromete din celebrul „Moromeții”. Acesta era răspunsul său (și-al uriașului Marin Preda) la furtul grâului oamenilor, acțiune comisă, culmea, de către edil. În roman, cuvintele care îndeamnă la democrație și judecată dreaptă, etică, nu-i servesc bine lui Țugurlan. Dimpotrivă. Polițistul îi „servește” două perechi de palme, aducând aminte de „egalitatea” lui Grigore Alexandrescu din „câinele și cățelul”.

În 2021, un alt demnitar, primar al municipiului Târgoviște, pus față în față cu un fapt evident de încălcare repetată a legii, dovedit prin însăși amenzile aplicate de către organele abilitate, îndeamnă la nerespectarea ei. Nu doar atât însă. La blamul celor care pun interesele comunității deasupra intereselor proprii. La hulirea, lapidarea aproape a celor care „îndrăznesc” să promoveze respectarea regulilor într-o situație de criză sanitară fără precedent de-a lungul vieții noastre.

Simplu spus, „legea e pentru fraieri, pentru că domnu’ primar e domnu’ primar”.

Domnul primar nu atacă însă un singur om aici. Nu. Domnul primar „servește cu două palme strașnice” fiecărui om cinstit din orașul acesta. De ce nu, chiar din toată țara, de vreme ce postarea domniei sale nu vorbește neapărat despre Târgoviște.

Respecți regulile? Îndemni la respectarea lor? Le promovezi? Atragi atenția autorităților atunci când ele sunt încălcate flagrant? „Trosc!”, o pereche de palme și-o judecată publică pentru că ai îndrăznit să-ți dorești „o țară ca afară”, siguranța și sănătatea comunității.

Domnul primar e un bun actor însă, dacă e să-i dăm primarului ce-i al primarului. Atitudinea mirată față de problemele reale cu care se confruntă HoReCa, de parcă nu ar fi fost de competența domniei sale să încerce măcar să le rezolve. Prin anularea unor impozite de exemplu. A unor taxe. Prin suport din punctul de vedere al implementărilor măsurilor de siguranță.

Exemplele ar putea continua, firește, vorbim de o schimbare de paradigmă care a avut loc acum mai bine de un an, răstimp în care administrația locală nu a dorit probabil să fie deranjată.

Și-apoi, ce facem cu toți cei care au continuat să fie corecți în tot acest timp? Cu incoruptibilii? Da, oricât de șocant ar fi pentru domnul primar, majoritatea antreprenorilor fix așa sunt. Ce facem cu ei? De transformat în oameni care încalcă legea nu-i putem transforma, datorită conduitei lor morale. Ne rămâne doar să le tragem câteva perechi de palme, nu? Să-i judecăm în piața publică…

„Pâine și circ”, obișnuia să spună poetul latin Juvenalis pe la sfârșitul secolului I, referindu-se direct la decadența împăraților romani care se mulțumeau să atragă bunăvoința maselor oferindu-le suficientă distracție și hrană cât pentru supraviețuire, fără vreun interes pentru reforme ori nevoile statului și ale comunității în general.

O poziționare „de partea poporului” și firimituri din când în când, cât pentru a preîntâmpina nemulțumirile și revoltele la un preț mult mai mic. De acolo și până aici, de atunci și până acum…nimic nou sub soare. Din păcate.

PS: Abuzurile legii nu trebuie permise sub nicio formă (ba mai mult, ar trebui pedepsite de către instanță) iar legea în sine trebuie aplicată în spiritul ei. Cu minim un dram de empatie. A îndemna la nesocotirea ei însă e extrem, extrem de periculos. Pentru noi toți. Pentru tot ceea ce înseamnă democrație.”, a precizat deputatul Daniel Blaga, lider USR PLUS Dâmboviţa.

De la ce postare a pornit totul:

“Un domn senator USR – PLUS de Dâmbovița își face titlu de glorie din faptul că a mers pe Centrul Vechi din Târgoviște și a văzut el că restaurantele „fentau” unele reguli. Drept pentru care a sunat și a adus polițiștii la fața locului, care au aplicat amenzi pentru 8 operatori. Care operatori au fost (a câta oară) îngenuncheați într-o perioadă disperată după supraviețuire.

Nu e nimic inventat, e totul povestit de domnul de la USR pe pagina lui. Cinic și satisfăcut, ca orice usr-ist sau pnl-ist din vremurile astea nenorocite. Omul „și-a făcut treaba”, operatorii au încasat rapid amenzi, poate să doarmă liniștit😡

Mi se pare mie sau suntem într-un film prost, într-un tablou cu susul în jos? Regulile sunt reguli, da. Dar regulile nu pot fi discreționare, ele nu există ca să omoare financiar agenții economici, ci să-i ajute să treacă peste perioada asta cruntă. Se putea rezolva situația de pe Centrul Vechi cu un avertisment înainte de sancțiune?

Are dl senator idee de eforturile disperate ale unor oameni de bună credință care au ajuns la limita nervilor din cauza acestui guvern care îi disprețuiește? Are idee că, datorită telefonului său, niște afaceri au tras obloanele și niște zeci de oameni au fost trimiși acasă?

Cu ce a ajutat, concret, gestul lui de „salvator”?

Îmi repugnă genul ăsta de oameni, obturați sufletește, iraționali, care ard totul în jurul lor și apoi se întreabă de ce e cenușă pe jos“, a scris, pe facebook, primarul din Târgovişte, Daniel Cristian Stan.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial