2 mai 2024

Dâmboviţa – Primari care vor blocuri ANL în satele cu cei mai mulţi bătrâni sau centre after school, de sute de mii de euro, dar fără bani pentru angajări

www.mariusbuga.ro_images_cornatzSe spune ca bugetele comunelor sunt sarace si oamenii abia se descurca, dar si acolo unde s-au facut

Vor blocuri ANL in sate fara tineri sau toalete pentru scoli, aflate vizavi de cladirea claselor, peste un drum judetean.

Au ridicat centre “after school” in comune care nu-si permit sa angajeze personal sau sa plateasca utilitati. Iar primarii din comunele unde am gasit aceste situatii absurde ridica din umeri, spunand ca “ei macar au facut ceva. Altii, nu.”

Comuna Cornatelu din Dambovita are aproximativ 1.600 de locuitori, dar statisticile spun ca e cea mai imbatranita localitate din judet. Media de varsta? 65 de ani.

Comuna nu are nici apa curenta, nici canalizare si nici gaze naturale. Primaria si-ar fi dorit totusi un bloc ANL in localitate – pentru specialisti.

Primarita se apara: blocul ar fi pentru medici, politisti si unele educatoare de la gradinita. Una peste alta, planul a picat.

“Asta este! Localitatea as vrea s-o intineresc daca as putea.. as intineri si eu… dar… viata merge inainte. Credeti ca si-ar permite tinerii sa suporte costurile acestor locuinte ANL? Nu, nici eu nu mi-as permite”, spune Floarea Radulescu.

Presedintele Consiliului Judetean Dambovita s-a luat cu mainile de cap cand a vazut cati primari din judet au depus proiecte pentru locuinte ANL, in zone unde nu si-ar avea rostul.

“Localitati unde gradul de imbatranire a populatiei este de 60-65 de ani, sa soliciti constructia de locuinte ANL mi s-a parut o aberatie”, spune presedintele Consiliului Judetean Dambovita.

Investitiile prost gandite nu se opresc aici. In comuna Selaru, judetul Dambovita, s-au accesat bani europeni pentru un centru afterschool: aproape 400.000 de euro. Insa bugetul local nu permite nici angajarea de personal, nici plata utilitatilor: lumina, apa si gaze.

“Angajarile de personal nu se pot face la bugetari. Acest afterschool necesita 4-5 angajati, bucatar, cadre didactice, ingrijitori si asa mai departe”, a explicat primarul comunei.

Oamenii din sat spun ca aveau insa nevoie urgenta de un cabinet medical.

“Sa ne fi facut si noua un dispensar, sa ne fi facut si noua un punct de stomatologie, sa ne scoatem si noi, suntem batrani”, a spus un localnic.

Deocamdata, primaria foloseste cladirea pentru scolari ca depozit pentru alimentele de la Uniunea Europeana.

Sursa – ProTV

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial