2 mai 2024

Cum să circulaţi în siguranţă, pe drumurile acoperite cu polei sau zăpadă

polei-gheataSfaturi utile pentru prevenirea evenimentelor negative pe perioada sezonului rece

Pentru deplasări în siguranță în contextul fenomenelor meteo prognozate pentru aceste zile, polițiștii le recomandă conducătorilor auto să se intereseze cu privire la condiţiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.

La pornire, pentru a evita patinarea roţilor şi derapajul, demaraţi uşor şi acceleraţi progresiv.

Pe porţiunile acoperite cu ninsoare sau polei este indicat să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp! Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor!

Păstrați o distanță mai mare între vehicule, pentru a putea opri autoturismul în condiții de siguranță în caz că acest lucru este necesar.

Vă reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Pe lângă sancționarea cu amendă, polițiștii de la rutieră vor reține certificatul de înmatriculare al vehiculului, eliberând șoferului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

În contextul unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.

Nu stânjeniți sau obstrucționați vizibilitatea în trafic prin opriri sau staționări neregulamentare.

Pietonilor le recomandăm să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Asiguraţi-vă temeinic şi traversaţi strada numai după ce sunteţi siguri că o puteţi face în condiţii de siguranţă!

Pe vreme nefavorabilă, purtați articole vestimentare cu accesorii reflectorizante.

Evitați expunerea la frig, iar atunci când urmează să vă deplasați în spații deschise, purtați îmbrăcăminte adecvată zilelor geroase și nu consumați alcool.

Părinților le recomandăm să evite transportul copiilor pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare ori neechipate corespunzător și să nu-i lase să aștepte în interiorul mașinilor staționate.

Cei care au în vecinătate vârstnici singuri sunt rugați să le facă cel puțin o vizită pe zi, în perioada geroasă, în special celor cu afecțiuni cardiace și respiratorii.

Polițiștii vor fi la datorie şi vor acorda sprijin, la solicitare, autorităţilor locale şi instituţiilor abilitate pentru asigurarea unor măsuri minime de protecţie pentru persoanele fără adăpost.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial