29 martie 2024
Cum alegi scaunul potrivit pentru bebe? Sfaturi pentru mămici și tătici

Cum alegi scaunul potrivit pentru bebe? Sfaturi pentru mămici și tătici

Atunci când părinții se pregătesc pentru sosirea unui bebeluș în viața lor, alegerea unui scaun auto ajunge în prim plan deoarece acesta este un obiect absolut necesar. Așa cum dăm importanță alegerii unei mașini sigure pentru membrii familiei noastre, ar trebui să acordăm aceeași importanță siguranței copiilor noștri în mașină.

Scaune auto copii nu sunt ușor de ales. Asaltați de oferte, de reclame, sfaturi, informații mai mult sau puțin documentate în mod corespunzător, părinții ajung de cele mai multe ori să ia o decizie nu tocmai potrivită în privința scaunului auto.

Cele mai importante elemente de care trebuie să ții cont în alegerea lui sunt vârsta și greutatea copilului. Un scaun auto trebuie să se adapteze perfect morfologiei bebelușului, la fiecare stadiu al creșterii sale. Folosirea unui scaun mașină pentru copii reduce în mod semnificativ riscul ca bebelușul să fie rănit grav în cazul în care are loc un accident.

Iată care sunt principalele criterii la care trebuie să fii atent atunci când alegi un scaun pentru bebe

Un scaun auto pentru copil este împărțit în mai multe grupe, în funcție de greutatea și vârsta copilului.

Care sunt aceste grupe?

În grupa 0 este încadrată scoica auto, indispensabilă la ieșirea din maternitate, pentru un transport în siguranță al bebelușului până acasă. Scoica auto este potrivită până la vârsta de 9 luni. Grupa 0+ este recomandată bebelușilor între 12-15 luni cu o greutate cuprinsă între 0-13 kilograme. Grupa 1 se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 4 ani cu o greutate de 9-18 kilograme. Grupa 2 este ideală pentru copiii de 3-8 ani cu o greutate cuprinsă între 15-25 kilograme. Grupa 2-3 se adresează copiilor cu o greutate de 22-23 de kilograme și poartă numele de înălțător auto.

Există și modele combinate de scaune auto copii. Acestea se pot utiliza o perioadă mai lungă de timp, fără să fie necesară înlocuirea acestora, pe măsură ce micuțul înaintează în vârstă dar și în greutate.

Pe lângă calitate, confort, mai trebuie să ții cont și de alte criterii în alegerea unui scaun auto potrivit pentru bebeluș. Siguranța auto a copiilor trebuie să primeze.

Ce sistem de fixare alegem?

Exista trei principale sisteme de fixare a scaunului auto:

  • Cu ajutorul centurii de siguranță în două puncte de ancorare: de evitat;
  • Cu ajutorul centurii de siguranță în trei puncte de ancorare: în acest caz trebuie să te asiguri că centura este bine întinsă;
  • Sistemul Isofix – de departe cea mai buna soluție pentru a fixa scaunul auto direct de structura mașinii, majoritatea mașinilor noi fiind echipate cu acest sistem.

Normele în vigoare

Un scaun auto pentru bebe trebuie să respecte norma europeană R44-04. Trebuie să înveți să descifrezi eticheta. Această etichetă garantează faptul că acel scaun auto respectă cerințele de siguranță stabilite de standardul european de siguranță. Specialiștii le recomandă părinților să testeze și să probeze întotdeauna un scaun auto înainte de a lua decizia finală de a-l achiziționa. Ultimele două cifre trebuie să se termine în 4 ceea ce indică că este cea mai recentă versiune sau în 03.

De asemenea, există o normă mai nouă, i-Size, împărțită în trei categorii:

  • Scaun auto bebe: 40-85 centimetri;
  • Scaun auto pentru cei mici: 40-105 centimeri;
  • Scaun auto pentru copii: 100-150 centimetri.

În general, cele mai noi scaune auto de pe piață sunt omologate cu norma i-Size, aspect ce este mult mai practic atunci când vine vorba despre schimbarea scaunului. Alege un scaun auto Cybex care beneficiază de această normă nouă.

Materialul textil ar trebui să fie detașabil

Asta deoarece, după ce copilul va mai crește puțin, va începe să mănânce și să murdărească totul în jurul său. Materialul textile care acoperă scaunul auto ar trebui să fie ușor de scos pentru a putea fi spălat ori de câte ori este nevoie.

Bebelușii care pot sta în siguranță într-o postură semi-înclinată ar trebui orientați cu spatele la sensul de mers, poziție cunoscută sub denumirea de rear facing.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial