Dum. dec. 22nd, 2024

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, a participat alături de oficialităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Târgovişte, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Apărării Naţionale, structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, la evenimentul de inaugurare a noului sediu al filialei judeţene de Cruce Roşie, care a fost complet reabilitat în perioada 2009 – 2011.

Modernizarea sediului filialei judeţene a fost posibilă printr-un proiect implementat prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, finanţat de Banca Mondială ce are în vedere diminuarea riscurilor de producere a calamităţilor naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă – componenta B de reducere a riscului seismic. Valoarea totală a lucrărilor de consolidare şi reparaţii este de 1.045.397 lei (509.973 lei, finanţare de la Banca mondială şi 535.424 fonduri ale filialei judeţene de Cruce Roşie).

Consolidarea clădirii era necesară în condiţiile în care peste aceasta au trecut mai multe cutremure: 1944, 1977, 1986. Au fost consolidate subsolul, o parte din zidărie unde au apărut infiltraţii de apă şi igrasie, a fost înlocuită tâmplăria de lemn cu o tâmplărie nouă, s-au înlocuit pardoselile, tencuielile interioare şi exterioare, s-au refăcut tavanele şi învelitoarea de tablă, păstrându-se în totalitate aspectul iniţial al acesteia.

Evenimentul de astăzi a fost marcat prin intonarea imnului naţional, urmată de un sfinţirea sediului, de către ÎPS Nifon, Arhiepiscop şi Mitropolit al Târgoviştei.

Cu acest prilej, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, a subliniat rolul activ pe care la avut Crucea Roşie Română, de la înfiinţare şi până în prezent:„Crucea Roşie a fost înfiinţată în ţara noastră în anul 1876, de către regele Carol I , făcându-şi pe deplin datoria, prima acţiune importantă fiind în războiul de independenţă din 1877. Totodată, a fost o prezenţă activă şi în cele două războaie mondiale. Dacă vorbim de Crucea Roşie, vorbim de umanitate, de solidaritate, de sensibilitate, dar şi de acţiune, pentru că pe toată planeta, acolo unde este nevoie, Crucea Roşie este prezentă. În numele meu şi al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, mulţumesc Crucii Roşii, voluntarilor, aceşti tineri inimoşi pentru munca deosebită pe care o fac. Am fost, şi vom fi alături de Crucea Roşie, atât pentru salvarea de vieţi omeneşti, cât şi pentru ajutorarea familiilor care au nevoie de sprijin. Sunt convins că, în preajma sărbătorilor de iarnă, Crucea Roşie se gândeşte la cei cu posibilităţi financiare mai puţine. Vă rog să intraţi cu bucurie în aceste sediu, să îl stăpâniţi sănătoşi, să aveţi grijă de el şi de oamenii pe care îi deserviţi. La mulţi ani!”.

Silviu Lefter, directorul general al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România ( SNCRR), a vorbit astăzi despre strategia Crucii Roşii Române care vizează, în prezent, întărirea capacităţii sale operaţionale: „Crucea Roşie, în lunga sa istorie, a făcut acţiuni care au ajutat cetăţenii, atât la război, la dezastre, cât şi în probleme sociale. Aşa cum ştiţi, Crucea Roşie dezvoltă proiecte sociale, lucrează în cea mai mare parte cu voluntari, având foarte puţini angajaţi, marea majoritate fiind oameni cu dăruire, oameni care fac ca această mişcare să dăinuie şi să facă bine populaţiei. Doresc ca, în continuare, să fiţi alături de Crucea Roşie şi îmi doresc să avem evenimente cât mai plăcute la filiala Crucii Roşii de la Târgovişte. Îi urez acestei filiale să rămână în continuare în topul filialelor de Cruce Roşie ale Societăţii Naţionale Române de Cruce Roşie”

Clădirea actuală a filialei judeţene de Cruce Roşie a fost folosită de-a lungul timpului de mai multe instituţii (comandament al trupelor sovietice, forţele de muncă, bancă). În prezent, aceasta se află în proprietatea Crucii Roşii Dâmboviţa şi găzduieşte depozitul zonal Târgovişte pentru intervenţie în caz de calamităţi dezastre ce deserveşte 8 judeţe arondate.