28 martie 2024
”Reabilitarea şi extinderea staţiei de epurare Târgovişte Sud” Citeşte AICI detaliile

”Reabilitarea şi extinderea staţiei de epurare Târgovişte Sud” Citeşte AICI detaliile

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, a participat la sediul primăriei municipiului Târgovişte, alături de secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Marin Anton, primarul municipiului Târgovişte, Gabriel Boriga şi directorul Companiei de Apă Târgovişte, Radu Vasilescu, la evenimentul de semnare a contractului” Reabilitarea şi extinderea staţiei de epurare Târgovişte Sud”. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, lucrările urmând să fie executate de un important consorţiu de firme care a câştigat licitaţia. Valoarea estimată a obiectivului este de 19.959.958 euro, iar valoarea contractantă – 15.752.641.3 euro.

Contractul “Reabilitarea şi extinderea staţiei de epurare Târgovişte Sud” este parte integrantă a proiectului ,,Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apa uzată în judeţul Dâmboviţa”. Valoarea totală a acestei investiţii este de 140.187.928 euro, contribuţia administraţiei locale fiind de doar 2%.

Proiectul presupune investiţii majore în tratarea şi distribuţia apei potabile, precum colectarea şi tratarea apelor uzate, numărul populaţiei beneficiare fiind de aproximativ 172.000 de locuitori.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, a adus precizări cu privire la cele 17 contracte din cadrul proiectului ,,Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dâmboviţa”:„De circa un an de zile, se lucrează la acest contract. Sunt 17 contracte şi, până la acest moment, sunt semnate 5 şi sunt şanse ca până la sfârşitul anului să mai semnăm încă 5. Aceasta este prima staţie de epurare pentru care se semnează contractul de la Târgovişte. La staţia de epurare a municipiului Târgovişte nu s-au efectuat lucrări dinainte de 1989, aflându-se într-o stare avansată de degradare. Pentru orice om, sănătatea reprezintă o prioritate. Vom mai avea lucrări pentru staţiile de epurare de la Pucioasa, Fieni, Moreni, Titu, Găeşti. Durata contractului este de circa 2 ani, dar am convingerea că, având în vedere renumele firmelor câştigătoare, lucrările vor fi executate în termen. În urma licitaţiei, s-a făcut o economie de aproape 4 milioane de euro, aproximativ 20% din valoarea pentru care am licitat. Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la acest proiect şi le doresc succes celor care vor lucra efectiv la el”.

Prezent la Târgovişte, Marin Anton, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, a evidenţiat faptul că, la nivelul ministerului pe care îl reprezintă, există o sumă foarte mare din fonduri europene care poate fi accesată la nivelul întregii ţări:”Mă bucur că sunt astăzi aici pentru a asista la semnarea acestui contract pentru că noi, la Ministerul Mediului, avem la nivelul României de accesat bani europeni, în valoare de 4,6 miliarde de euro. După cum ştiţi, suntem în urmă cu acest program şi cu accesarea fondurilor europene. La nivel de minister, avem semnate foarte multe contracte cu beneficiarii, dar lucrurile sunt rămase într-o oarecare întârziere faţă de ceea ce ne-am dori să facem, motiv pentru care banii europeni sunt puţin accesaţi – doar 3,5 – 4% la Ministerul Mediului şi Pădurilor”.

Gabriel Boriga, primarul municipiului Târgovişte, este de părere că acest proiect reprezintă un pas înainte al urbei spre un oraş modern, civilizat şi european:”Este un nou succes al administraţiei judeţene, al Companiei de Apă şi, de ce nu, al administraţiei municipale, în ceea ce ne-am propus să facem, atât din punct de vedere al atragerii de fonduri europene, cât şi al modernizării şi îmbunătăţirii calităţii şi nivelului de viaţă al târgoviştenilor”.

După cum a precizat directorul general al Companiei de Apă Târgovişte, Radu Vasilescu, compania operează în 41 de localităţi dâmboviţene, iar obiectivul general al proiectului îl reprezintă reabilitarea sistemului de distribuţie a apei, precum şi a sistemului de colectare şi tratare a apei uzate în: Târgovişte, Moreni, Fieni, Găeşti, Pucioasa şi Titu, în scopul conformării cu obligaţiile privind calitatea apei prevăzute de Tratatul de Aderare, precum şi cu obiectivele Programului Operaţional Sectorial de Mediu.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial