Stilul Art Nouveau capricios, ca multe stiluri internaționale, poate fi găsit în aproape toate mediile creative: artă, mobilier, arhitectură și multe altele. Spre deosebire de unele dintre aceste stiluri internaționale, totuși, Art Nouveau a căutat să spargă barierele dintre aceste medii pentru a crea o lucrare totală într-o singură limbă. Un interior Art Nouveau ar trebui să fie luat în considerare cu atenție, analizat din toate unghiurile și admirat la nesfârșit.
Cândva un opulent hotspot Art Nouveau, Cazinoul Constanța este una dintre cele mai frumoase clădiri din România, cu un trecut interesant și un mister ascuns, dat și de faptul că este abandonat. Având o locație dramatică chiar pe malul Mării Negre, cu vedere la portul antic din Constanța, Cazinoul a fost un triumf al mișcării Art Nouveau și a devenit rapid simbolul orașului, precum și un bun motiv pentru intensificarea turismului în zona Mării Negre. Există o mulțime de legende și secrete despre cum a fost construit. O astfel de legendă spune că este vorba despre un navigator a cărui fiică a murit tânără, la 17 ani. De aceea el a decis să construiască acest edificiu, pentru ca tinerii să împărtășească momente pe care fiica lui nu le-a putut trăi. Privit de sus, cazinoul arată ca un funicular, iar ferestrele ca niște morminte.
Orașul elegant Oradea, cu colecția sa unică și bogată de arhitectură Art Nouveau, face parte dintr-un club exclusivist numit Art Nouveau Network, certificat ca Itinerariu Cultural de către Consiliul Europei. Orașul a fost chiar nominalizat printre cele mai bune destinații Art Nouveau din Europa.
Cele mai multe clădiri din acest oraș au fost construite în secolul al XVIII-lea, după planurile arhitecturale ale inginerului vienez Franz Anton Hillebrandt, după ce un incendiu a distrus parțial orașul. Hillebrandt a urmat stilul arhitectural austriac în vogă la acea vreme și a decorat fațadele clădirilor în consecință. Stilul se numeste Secession și se numără printre stilurile care pot fi admirate în zona centrală a Oradei.
Tot în acest oraș, Palatul Moskovits Miksa a fost construit între 1904-1905, după planurile arhitectului Kálmán Rimanóczy Jr., comandate de inginerul Moskovits Miksa. Prezintă motive Lilienstil din secesiunea München-ului, conținând mai multe simboluri vegetale care pot fi admirate pe fațadă, alături de arborele vieții, sceptrul lui Mercur, o mână, o nicovală, o roată dințată, precum și o busolă cu riglă triunghiulară. În ceea ce privește structura sa, clădirea este formată din două etaje, un subsol, un etaj înalt și un mezanin. Se poate admira de pe strada Traian.
Palatul Moskoviților Adolf și Fiii poate fi admirat din Piața Unirii. A fost proiectat de frații Laszlo și Jozsef Vágo în 1912 și are o austeritate geometrică unică. Această fațadă este o semnătură tipică a fraților Vágo, proiectată în același stil ca și Casa Guttenberg din Budapesta, o clădire emblematică pentru viziunea lor privind Secesiunea vieneză. Aspectul arhitectural dominant este simbolizat de pervazurile balcoanelor, care sunt construite în diferite dimensiuni și prezintă forme geometrice simple. Mai mult decât atât, fațada prezintă motive idilice, cum ar fi un cioban cu un flaut.
Una dintre cele mai frumoase clădiri din București este Palatul Cantacuzino, care găzduiește în prezent Muzeul Național George Enescu. Acesta are o intrare elegantă și somptuoasă, realizată într-un perfect stil Art Nouveau și a fost construit între anii 1901 și 1903 de Gheorghe Grigore Cantacuzino (odinioară primar al Bucureștiului), după planurile arhitectului Ioan D. Berindei. Decorațiile interioare au fost comandate unor artiști marcanți ai acelor vremuri: George Demetrescu Mirea, Nicolae Vermont și Costin Petrescu au realizat picturile; arhitectul Emil Wilhelm Becker a lucrat la sculpturi și ornamente sculpturale, iar casa pariziană Krieger a creat în schimb elemente de design interior precum tapiserii, lămpi, candelabre și vitralii. Una dintre cele mai emblematice caracteristici ale palatului este probabil acoperișul în formă de scoică de la intrare. În 1913, palatul a fost moștenit de fiul lui Cantacuzino și de soția sa Maria (Maruca Rosetti-Tescanu). După moartea soțului ei, Maria s-a căsătorit cu compozitorul, violonistul, pianistul și dirijorul George Enescu (1881-1955).
Art Nouveau este, fără îndoială, cel mai frumos stil arhitectural care există. Și, din fericire, el s-a răspândit pe tot continentul european, ceea ce înseamnă că poate fi admirat în multe orașe mari, dar și mai mici.