26 aprilie 2024

Ce pune la cale primarul din Voineşti! Vestea pe care o aşteptau toţi de pe Valea Dâmboviţei!

primar-voinesti-sandu-gabriel„Am avut duminică o întâlnire cu 70 de pomicultori de pe raza comunei Voineşti, pomicultori care administrează suprafeţe mari de terenuri, de la 3-4 ha până la 20. A fost foarte greu, dar mi-am propus să realizez această Cooperativă. A rămas să strângem adeziuni, am făcut un model-tip şi pe data de 28 mai, la ora 10, va avea loc Adunarea Generală în care vom alege un Director Executiv, un Consiliu de Administraţie şi o Comisie de Cenzori.

Sper ca într-un an de zile să pun acest proiect pe picioare şi să ajutăm Frumosul de Voineşti. Primăria şi Consiliul Local nu au niciun amestec, Cooperativa va fi o societate comercială, acum îi căutăm un sediu.

Conform statutului, fiecare membru al Cooperativei îşi va îngriji terenul cu care a intrat, dar obligaţia e ca minim 50% din producţie să o valorifice prin Cooperativă. Putem participa la licitaţie privind mărul în şcoli. Mi se pare anormal ca în caietul de sarcini să fie o condiţie de participare ca furnizorul să distribuie şi lapte şi corn.

Păi ce treabă are brutarul cu pomicultorul? Alt mare avantaj este că putem încheia un contract pentru distribuţia de mere în hypermarketurile din România. De asemenea, putem accesa fonduri europene, putem înfiinţa un depozit cu atmosferă controlată, o instalaţie de prelucrare a fructelor, dotări precum microbuze de transport marfă etc.

Programul „Mărul în şcoli” ar trebui să fie descentralizată la nivelul localităţilor, nu doar prin Consiliul Judeţean. Avantajele sunt foarte multe, important este să înfiinţăm Cooperativa şi să punem lucrurile în mişcare. După ce va fi funcţională, ne putem gândi şi la sprijin pentru pesticide, pentru utilaje agricole şi multe altele. Sunt lucruri importante.

Hotărârile se iau în Consiliul de Administraţie şi vor fi validate cu două treimi în Adunarea Generală. Fiecare membru are un singur vot indiferent de suprafaţa de teren, iar nimeni nu poate deţine mai mult de 20% din capitalul social, împărţirea se face după suprafaţa cu care fiecare pomicultor intră în cooperativă”, a declarat primarul din Voineşti, Sandu Gabriel Dănuţ.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial