14 mai 2024

Ce modificări a suferit Legea pentru combaterea violenţei în familie

batutagaCOMUNICAT DE PRESĂ

 Completări aduse articolului 23 din Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, prin Legea 35 din 27.03.2017:

După alineatul (3) al articolului 23 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 205 din 24 martie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:

 (4) Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune luarea unei măsuri de control al respectării ordinului de protecţie şi pentru prevenirea încălcării acestuia, precum:

 a) obligarea agresorului de a se prezenta periodic, la un interval de timp stabilit de instanţă potrivit împrejurărilor, la secţia de poliţie competentă cu supravegherea respectării ordinului de protecţie;

 b) obligarea agresorului de a da informaţii organului de poliţie cu privire la noua locuinţă, în cazul în care prin ordin s-a dispus evacuarea lui din locuinţa familiei.

 În cazul în care sunteți victima unei agresiuni, nu ezitați să anunțați poliția!

COMUNICAT DE PRESĂ

CUNOAŞTE ŞI PROTEJEAZĂ PATRIMONIUL CULTURAL NAŢIONAL!

Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița, prin poliţiştii de prevenire şi cei de la investigaţii criminale, au desfăşurat în parteneriat cu Fundaţia Collegium XXI, activităţi în cadrul Proiectului Educaţional CUNOAŞTE ŞI PROTEJEAZĂ PATRIMONIUL CULTURAL NAŢIONAL!.

Programul are ca scop creşterea gradului de conştientizare a tinerilor cu privire la necesitatea şi importanţa protejării patrimoniului cultural naţional.

Activităţile s-au desfășurat în cadrul Programului Naţional ,,ŞCOALA ALTFEL”, cu elevii Liceului Ion Heliade Rădulescu şi cei de la Seminarul Teologic Sfântul Ioan Gură de Aur din Târgovişte.

Pentru conştientizarea elevilor cu privire la prejudiciile grave pe care le produce traficul ilicit de bunuri culturale mobile au fost dezbătute teme precum simboluri

identitare unice, ce ne reprezintă ţara, noţiunea de patrimoniu cultural naţional, prevederi şi măsuri legale.

La finalul activităţii, elevii şi cadrele didactice au primit diplome şi premii şi au au continuat activitatea de cunoaştere cu o vizită la Muzeul Poliţiei Române.

Acţiune a poliţiştilor de investigare a criminalităţii economice pentru depistarea ilegalităţilor din domeniul comerțului cu produse allimentare

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au acționat pe raza municipiului Târgoviște pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor ce se comit în domeniul comercializării de produse alimentare, în special a produselor congelate.

Astfel, au fost verificați 8 agenți economici și au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale în valoare de 5.000 de lei, dintre care 5 la HG 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și două la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite.

De asemenea, a fost confiscată contravaloarea a 270 de kilograme de carne, respectiv 1.500 de lei.

La activitatea au participat și specialişti din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa.

Mandate de executare a pedepsei închisorii, puse în aplicare de polițiști

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Titu au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii emis pe numele unui bărbat din județul Neamț.

Acesta a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate pentru o perioadă de 8 ani și 6 luni pentru săvârșirea unor furturi din locuințe și din autoturisme.

De asemenea, un alt bărbat a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare de către Judecătoria Răcari.

Cei în cauză au fost depuși în Penitenciarul de Maximă Siguranță Mărgineni.

COMUNICAT DE PRESĂ

Polițiștii atrag atenția cu privire la importanța apelării numărului unic pentru apeluri de urgență 112 doar atunci când situația o impune:

Vă recomandăm să apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112 doar în situația în care evenimentul pe care doriți să-l sesizați necesită intervenția de îndată a poliției, pompierilor, jandarmilor și ambulanței.

Nu apelați în mod abuziv 112 și nu alertați în fals instituțiile specializate de intervenție!

Convorbirile din sistemul 112 sunt înregistrate şi se păstrează 10 ani. Aflarea automată a numărului şi locaţiei urgenţelor permite identificarea apelurilor false

şi/sau injurioase, iar persoana care se pretează la asemenea fapte riscă să fie sancționată contravențional.

De asemenea, în conformitate cu prevederile articolului 38 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, ,,alarmarea, prin orice mijloace şi fără un motiv întemeiat, a unei persoane fizice sau juridice ori a unei colectivităţi, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, a organelor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale sau de menţinere a ordinii publice, cu privire la folosirea de arme de foc, arme nucleare, chimice, biologice, radiologice ori la răspândirea sau folosirea de produse, substanţe, microorganisme, toxine ori materiale, de orice fel, de natură să pună în pericol viaţa, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor ori a animalelor sau mediul înconjurător ori să cauzeze consecinţe deosebit de grave, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Totodată, persoanei care comite o astfel de faptă îi vor fi imputate și costurile intervenției instituțiilor specializate!

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial