27 aprilie 2024
Cât de sigură va fi centrala nucleară de la Doiceşti? Detalii importante

Cât de sigură va fi centrala nucleară de la Doiceşti? Detalii importante

In urma intalnirii de informare a comunitatii locale organizate de catre Nuclearelectrica alaturi de Consiliul Judetean Dambovita, Primaria Doicesti si E-Infra pe 15 iunie, Nuclearelectrica revine cu urmatoarele clarificari la intrebarile care au fost ridicate:

  1. Cât de sigură este o asemenea centrală, care sunt riscurile, avantajele și dezavantajele preconizatei investiții?

Reactoarele modulare mici (SMR) sunt reactoare nucleare avansate care produc energie curată și au o capacitate instalată mult mai mică față de un reactor de mari dimensiuni. De exemplu, față de cele două reactoare nucleare CANDU care sunt operate la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavoda, care au fiecare o putere instalată de 700 Mwe/ reactor, un reactor modular de mici dimensiuni NuScale are o putere instalată de 77 Mwe, deci aprox. 10% din capacitatea unui reactor de mari dimensiuni. Acestea pot fi utilizate în centrale de 4, 6 sau 12 module în funcție de necesități. Modulele sunt total separate intre ele din punct de vedere al securitatii nucleare si nu se influenteaza reciproc, neexistand posibilitatea de a genera situatii de accident combinate.

O centrală NuScale cu 6 module, așa cum intenționează România să instaleze, va avea astfel o capacitate instalată de 462 Mwe (aprox. 65% din puterea unui reactor nuclear CANDU de la Cernavoda) și va putea alimenta 46.200 case, de exemplu, dacă luăm în considerare un consum mediu de 10 kw/casă.

Reactoarele modulare mici NuScale se bazează pe tehnologia reactoarelor cu apă ușoară presurizată (PWR), care are o istorie de peste 60 ani în care este în prezent folosită comercial în peste 300 de reactoare PWR în lume.

Reactoarele modulare mici NuScale sunt modulare, pot fi construite cu ușurință într-un timp mult mai scurt în zone greu de accesat sau izolate, sau pe locul fostelor centrale.

Reactoarele modulare mici NuScaleau o tehnologie avansată in ceea ce priveste masurile de securitate nucleara, care înglobează cele mai noi cercetări in domeniu și oferă siguranță crescută centralei și flexibilitate în modul în care este instalată și operată.

Astfel, SMR-urile răspund cu tehnologie avansată, îmbunătățită, la toate potențialele riscuri de securitate nucleară care au fost identificate de-a lungul timpului.

Tehnologia reactoarelor modulare mici NuScale este aprobată de către Comisia de Reglementare din SUA în 2020, la finalul unui proces foarte amplu de testare care a durat peste 10 ani și a costat peste 500 mil dolari și peste 2 mil ore de muncă. Comisia de Reglementare din SUA este unul dintre cei mai apreciați și stricți reglementatori nucleari din lume.

Printre cele mai avansate măsuri de siguranță ale reactoarelor modulare NuScale:

  • Au sistem de securitate nucleara avansat care asigură oprirea și auto-răcirea pentru o perioadă nelimitată de timp, fără intervenția unui operator, sau a unui computer, fără nevoie de apă suplimentară și fără nevoie de electricitate (fără surse de alimentare de rezervă, cum ar fi generatoarele diesel de urgență).

Asta înseamnă că și în cazul unui pene de curent, reactorul modular NuScale se poate opri în condiții de maximă siguranță, automat si poate trece într-o stare de protecție maximă pentru personal și mediu pe o perioadă nedefinită, fără a avea nevoie de surse externe de energie.

  • Au șapte niveluri de protecție, față de cele 5 existente la centralele mari actuale pentru a asigura cele mai înalte standarde de securitate pentru populație și mediul înconjurător.
  • Clădirea reactoarelor NuScale este rezistentă la cutremure, perturbări geomagnetice și alte evenimente naturale, evenimente generatoare de impulsuri electromagnetice sau impact al aeronavelor.
  • Tehnologia NuScale permite amplasarea centralei în imediata apropiere a surselor de preluare a căldurii, pentru termoficare, în apropierea locuintelor și pot fi amplasate pe locul centralelor fostelor centrale scoase din uz.

Asadar, riscul pentru comunitati este foarte redus fata de limitele impuse. De aici si zona de excludere foarte mica.

Astfel, nu exista niciun impact asupra sanatatii locuitorilor. Nici pentru cei care vor locui imediat in afara zonei de excludere sau la alta distanta.

La Cernavoda, Nuclearelectrica opereaza de peste 25 de ani doua reactoare nucleara cu o capacitate totala de 1400 Mwe (practic de 3 ori mai mare decat o centrala NuScale cu 6 module – 462 Mwe), iar rapoartele nationale privind starea de sanatate, de exemplu, incidenta cancerelor, arata ca incidenta la nivelul Cernavoda este mai redusa decat media pe tara.

  1. De ce a fost ales amplasamentul din Doicesti

La finalul lunii mai 2022, Nuclearelectrica, compania america NuScale și E-Infra au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița, deținut de Nova Power & Gas, E-Infra Holding.

Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA.

În urma studiului care a durat mai mult de 18 luni, si in care au fost evaluate diferite amplasamente din Romania in vederea implementarii reactoarelor modulare mici în România, au fost identificate mai multe potențiale amplasamente adecvate.

Amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea, fiind potrivit criteriilor de proiectare și principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale, si respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaționale și naționale. Evaluările preliminare ale amplasamentului arată de asemenea că standardele de securitate pentru centralele nucleare pot fi îndeplinite sub toate aspectele.

De asemenea, fiind o fosta termocentrala, amplasamentul beneficiaza deja de intreaga retea si infrastructura si se pot folosi racordurile existente la utilități. Astfel, amplasamentul este disponibil în timp util pentru a îndeplini obiectivele României pentru implementarea reactoarelor modulare mici în acest deceniu și pentru a permite României să devină un hub pentru implementarea reactoarelor modulare mici în regiune.

In paralel, incepand cu 2019, Nuclearelectrica a analizat tehnologia, siguranța, maturitatea și pregătirea pentru implementare, a diferitelor tehnologii de reactoare modulare mici, inclusiv NuScale, respectând criteriile internaționale și naționale.

Tehnologia SMR a NuScale, adecvată dezvoltării pe amplasamentul de la Doicești, este cea mai matură în ceea ce privește aprobarile, fiind primul și singurul SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA în august 2020.

Pasii urmarori: Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra vor efectua studii de inginerie, analize tehnice și activități de licențiere și autorizare pe amplasament, conform cerințelor standard în timpul procesului de autorizare. Aceste analize vor determina o serie de informatii relevante, printre care si zona de excludere optima.

Zona de excludere

Este de mentionat ca la Centrala Nuclearoelectrica de la Cernavoada, pentru protejarea populatiei, in jurul fiecarui reactor s-au stabilit o zona de excludere, cu raza de 1 km si o zona de populatie redusa, cu raza de 2 km. In cadrul acestui perimetru cu populatie redusa este amplasat Campusul Centralei in care locuiesc in siguranta de peste 30 ani o mare parte din angajatii Societatii.

Reactoarele modulare mici (SMR) au o capacitate instalată mult mai mică față de un reactor de mari dimensiuni. De exemplu, față de cele două reactoare nucleare CANDU care sunt operate la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavoda, care au fiecare o putere instalată de 700 Mwe/ reactor, un reactor modular de mici dimensiuni NuScale are o putere instalată de 77 Mwe, deci aprox. 10% din capacitatea unui reactor de mari dimensiuni. Acestea pot fi utilizate în centrale de 4, 6 sau 12 module în funcție de necesități, iar la Doicesti se ia in calcul instalarea a 6 module – acestea avand in total o putere instalata de 462 Mwe.

Zona de excludere se determina pe baza calculelor de eliberari radioactive in cazul celor mai severe accidente. Intrucat reactoarele modulare mici au sisteme de securitate de o eficienta deosebita, aceste eliberari sunt cu ordine de marime sub limitele impuse, practic fara impact asupra mediului si populatiei. Astfel, in cazul reactoarelor modulare mici, capacitatea fiind mai mica, implicit riscurile mult mai reduse pentru populatie, zona de excludere este mult mai mica, fiind aferenta perimetrului amplasamentului.

  1. Câte astfel de proiecte au fost finalizate în lume?

Reactoarele modulare mici se afla in operare la nivel global atat in sistemul militar cat si in centre de cercetare si dezvoltare, precum si in diferite aplicatii precum cele ale submarinelor militare si in aviatie si se estimeaza ca sunt peste 60 de astfel de aplicatii in prezent in lume.

In plus, reactoarele modulare mici NuScale folosesc o tehnologie a reactoarelor cu apă ușoară presurizată (PWR) care este deja folosită de peste 60 ani și în peste 300 centrale nucleare cu apă ușoară din lume, tehnologie care a fost suplimentar îmbunătățită prin adăugarea unor noi sisteme de siguranță.

De-a lungul timpului, reactoarele cu apă ușoară presurizată (PWR) au beneficiat de miliarde de dolari investiții în cercetare și dezvoltare și de milioane de ore de experiență de operare în ultimii 60 de ani, oferind o bază solidă. Suplimentar, NuScale a realizat teste de ultimă generație în centre din întreaga lume (Corvallis, Oregon; Richland, Washington; Ontario Canada; Karlstein, Germany; Erlangen, Germany; Piacenza, Italy; Holden, MA, USA; Target Rock, NY, USA etc.)

Informațiile obținute în urma acestor teste au fost utilizate pentru a valida tehnologia NuScale, precum și eficiența termică, performanța și siguranța reactoarelor SMR NuScale.

În prezent, sunt peste 70 de reactoare modulare în diferite etape de cercetare și dezvoltare în lume, iar țări precum SUA, Canada, Franța și Marea Britanie sunt într-un proces foarte avansat de dezvoltare a primului reactor modular mic.

În SUA, în Utah, este în dezvoltare o centrală NuScale cu 6 reactoare modulare, așa cum intenționează să implementeze și România. Acest proiect este într-un stadiu mai avansat în prezent decât planurile României. De asemenea, NuScale a semnat parteneriate cu Polonia, Bulgaria, Cehia, Canada pentru dezvoltarea de proiecte similare.

4. Ce înseamnă producerea de energie verde la Doicești?

Energia nucleară este o sursă de energie sigură, curată, fără emisii de dioxid de carbon, care produce energie curată 24h / 7 zile pe săptămână, independent de condițiile meteo.

În România sunt operate de peste 25 ani, 2 reactoare nucleare care produc aprox. 18-20% din energia necesară României. Cu alte cuvinte, reactoarele nucleare de la Cernavoda aprind 1 din 5 becuri din România!

Cu o echipă de profesionisti, care operează centrala în condiții de securitate nucleară ridicate, performanța de exploatare este deosebită. Centrala nucleară de la Cernavodă este una dintre cele mai sigure și performante la nivel global. Unitatea 2 a Centralei CNE Cernavoda este pe locul 1 în lume din peste 440 centrale, iar Unitatea 1 este pe locul 3, chiar și după 25 de ani de operare, aflată cu puțin timp înainte de retehnologizare!

Astfel, cu experienta de peste 25 ani in producerea in siguranta a energiei nucleare, o sursa curata de energie, Romaia este pregatita sa se implice in dezvoltarea de reactoare modulare mici.

O centrală NuScale cu 6 module, evită producerea a aprox. 4 mil emisii CO2/an, care altfel ar fi fost emise de către o altă sursă de producție de energie, precum centralele pe cărbuni.

Beneficii socio-economice:

  • În primul rând, comunitățile în care vor fi amplasate reactoare modulare mici vor avea acces la o sursă de energie curată și sigură, la prețuri accesibile. La Cernavoda, comunitatea beneficiaza de cea mai ieftina sursa de energie din Romania.
  • Locuri de muncă în comunitate: centrala va oferi 193 de locuri de muncă permanente, 1500 de locuri de muncă pe perioada construcției, 2300 locuri de muncă în manufacturare.
  • Investiții în educație pentru o nouă generație de ingineri și profesioniști pentru centrală; Specializarea tinerilor prin parteneriate cu liceele si Universitatea Valahia.
  • Venituri la bugetul local din impozite și investiții în comunitate, cu care implicit vor fi dezvoltate proiecte locale.
  • Dezvoltarea infrastructurii pentru a permite dezvoltarea proiectelor
  • Dezvoltarea de proiecte in beneficiul comunitatilor locale – asa cum se intampla si la Cernavoda si Mioveni
  • Dezvoltarea antreprenolilor si afacerilor locale si in timp chiar si dezvoltarea turismului de afaceri. Centrala de tip SMR ar putea fi prima din Europa sau printre primele si implicit va atrage un numar extins de ingineri ai industriei care vor veni pentru respecializare sau specializare in domeniul operarii reactoarelor modulare mici, Romania avand ca obiectiv sa devina un hub regional de producere a componentelor, precum si un centru de pregatire regional pentru operatorii acestor tehnologii pentru alte tari interesate de dezvoltarea reactoarelor modulare mici.
fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial